Подољак: Споразум са Русијом био би споразум са ђаволом

Танјуг
Подољак: Споразум са Русијом био би споразум са ђаволом

КИЈЕВ - Потписивање споразума са Русијом о заустављању рата са Украјином значило би потписивање “споразума са ђаволом”, изјавио је Михаил Подољак, главни савјетник украјинског предсједника Володимира Зеленског, додајући да би договор о прекиду рата само купио време руском предсједнику Владимиру Путину да ојача своју војску и отвори још једно, како је оценио, “потенцијално насилније поглавље у рату”.

-Ако желите да потпишете уговор са ђаволом, који ће вас онда одвући у пакао, добро, само напријед. То је оно што Русија јесте - рекао је Подољак у интревјуу за АП одговарајући на питање о изгледима за постизање мировног споразума са Русијом.

Подољак сматра да би потписивање споразума са Русијом у овом тренутку „значило да Москва неће бити правно одговорна за масовне злочине у Украјини“, као и „наставак рата у другачијим размјерама и са другим протагонистима“.

-Да, то може бити замрзавање сукоба на одређено време. Али то значи да ће Руска Федерација исправити своје грешке и ојачати сопствену војску. Земља агресор није дошла на територију Украјине да би потписала мировни споразум.То је глупост! - оцијенио је Подољак.

Зеленски је недавно први пут од почетка руске инвазије на Украјину наговијестио спремност да преговара са Русијом, наводећи да би Москва требало да пошаље делегацију на следећи глобални мировни самит за који се очекује да ће бити одржан у новембру.

Зеленски је до сада одбијао преговоре са Русијом док је на власти руски председник Владимир Путин. Када је ријеч о предсједничким изборима у САД у новембру, Подољак је навео да ће Украјина наставити да има снажне односе са САД, без обзира на то да ли ће победити кандидат републиканаца или демократа.

-.Без обзира на то ко ће бити у Бијелој кући, не видим сценарио да је могуће зауставити помоћ Украјини - рекао је Подољак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана