Подољак: Рат ће пријећи на руску територију

ГС/Агенције
Foto: Риа Новости

МОСКВА; КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је 524. дан. Руско Министарство одбране саопштило је да је „кијевски режим напао Москву са три дрона, али да су напади осујећени“. Градоначелник Харкова Игор Тереков, другог највећег украјинског града, рекао је да су дроновима нападнути популарни дијелови града.

Подољак: Рат ће пријећи на руску територију

Шеф кабинета предсједника Украјине Михаил Подољак изјавио је ноћашњи напад дроновима на Москву показује да се руска пријестоница убрзано навикава на рат који ће прећи на руску територију.

"Све што се даље дешава у Русији је објективни историјски процес. Више неидентификованих дронова, више рушевина, више грађанских сукоба, више рата", написао је Подољак на Твитеру.

Лукашенко: Окосницу професионалне војске Бјелорусије чиниће борци Вагнера

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко изјавио је данас да планира да убрза формирање професионалних војних јединица користећи борце Вагнера у Бјелорусији као окосницу ових снага.

"То је била моја иницијатива. Желим да ови момци остану у оружаним снагама наше земље и да предузму активније кораке у успостављању професионалне војске", рекао је Лукашенко у интервјуу за агенцију Белта, преноси ТАСС.

Лукашенко је нагласио да његова земља не жели да ратује и указао да непријатељ никада неће ни напасти када види да је Бјелорусија у стању да узврати и нанесе ненадокнадиве губитке.

ЕУ позвала Русију да не користи нападе дроновима као изговор за ескалацију

Европска унија позвала је данас Русију да не користи "наводне нападе" беспилотних летјелица на Москву као изговор за ескалацију сукоба у Украјини.

„Свјесни смо извјештаја да су беспилотне летјелице наводно летјеле изнад московског региона. Нисмо упознати са њиховим поријеклом, околностима или другим детаљима... Русија не би требало да користи ово као изговор за даљу ескалацију", рекла је портпаролка Европске комисије Набила Масрали током брифинга. 

Она је такође довела у питање кредибилитет извјештаја руске стране о овим нападима дроновима, објашњавајући такав став наводним руским манипулисањем информацијама, преноси Риа новости.

Раније је, коментаришући нападе кијевског режима на цивилну инфраструктуру Руске Федерације, званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила да је кијевски режим терористички и да има све знаке међународне организоване криминалне групе.

Украјинска полиција идентификовала особу која је снимила напад у Кривом Рогу

Украјинска полиција  идентификовала је особу која је снимила удар руске ракете у Кривом Рогу, током непријатељског напада у понедјељак, изјавио је данас министар унутрашњих послова Украјине Игор Клименко.

„Готово одмах, овај видео се појавио на локалном јавном форуму, а за неколико минута се проширио на руске телеграм канале", написао је Клименко на свом Телеграм каналу, преноси Укринформ. 

Према његовим ријечима, прикупљени материјали су већ предати Служби безбједности Украјине на одлучивање.

Клименко је захвалио стручњацима за криминалистичку анализу и полицији Дњепропетровске области на ефикасном раду.

Како је саопштено, руске трупе су у понедјељак испалиле балистичке пројектиле на Криви Рог, погодивши стамбену вишеспратницу и образовну установу.

Руска ПВО уништила је украјински хеликоптер Ми-24 на десној обали Дњепра

Руска ПВО уништила је хеликоптер Ми-24, Оружаних снага Украјине на десној обали Дњепра у Херсонској области, саопштио је представник служби за ванредне ситуације региона.

Прилепин постављен за замјеника команданта новог пука

Писац Захар Прилепин објавио је на свом Телеграм каналу да је постављен за замјеника команданта новог пука основаног на бази батаљона Националне гарде „Оплот".

„Добио сам дужност замјеника команданта пука и кад завршим са лијечењем вратићу се у јединицу", навео је он.

Он је додао да се батаљон „Оплот" проширује на пук и добија тешко наоружање.

Подсјетимо, Прилепин је био рањен када је 6. маја аутомобил у којем се налазио дигнут у ваздух у Нижегородској области. 

Писац је тада рањен, а погинуо је његов саборац Александар Шубин, припадник батаљона „Оплот".

Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:

Кијев је током ноћи извео трима беспилотним чамцима напад на руске цивилне транспортне бродове, који су пловили ка Босфорском мореузу;

Бродови руске ратне морнарице одбили су покушај напада Кијева на руске цивилне транспортне бродове, који су пловили ка Босфорском мореузу. Војни бродови, који су пратили поморски транспорт, открили су дронове и уништили их;

Оружане снаге Русије спријечиле су активност украјинске диверзантско-извиђачке групе на подручју насеља Терни у ДНР;

Оружане снаге Русије су током претходног дана одбиле три напада украјинске војске у правцу Красног Лимана;
ПВО средства Русије током претходног дана пресрела су 16 пројектила вишецјевног ракетног система „хајмарс", оборила 21 украјински дрон;

Оружане снаге Русије одбиле су два напада украјинске војске на подручју насеља Старомајорско у ДНР и Запорошкој области;

Оружане снаге Русије су у доњецком правцу успешно одбиле осам напада украјинске војске, укључујући поред Белогорвке и Марјинке;

Оружане снаге Русије уништиле су на подручју Раздољног у ДНР складиште муниције 38. бригаде морске пешадије Оружаних снага Украјине;

Украјинска војска је током претходног дана у доњецком правцу изгубила преко 345 војника;

Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана у јужнодоњецком и запорошком правцу више од 220 војника оклопно возило пешадије „бредли ", самоходни топ „краб",

Оружане снаге Украјине покушале су током претходног дана офанзиву у пет праваца: у доњецком, запорошком, краснолиманском, купјанском и јужнодоњецком правцу.

Руске снаге уништиле ракетни систем ИРИС-Т у Херсонској области

Руске снаге су у области Херсон елиминисале два украјинска чамца и 10 војника, као и ракетни систем њемачке производње ИРИС-Т, рекао је данас новинарима регионални званичник за ванредне ситуације.

-У протекла 24 сата ватрено оружје је погодило и елиминисало чамац и пет милитаната украјинских оружаних снага у близини острва Просерецки, још један чамац и још пет украјинских милитаната у близини острва Дамански и систем ИРИС-Т у близини Мирнога насеља -, прецизирао је он, преноси ТАСС.

Два минобацача калибра 120 милиметра, њихове посаде и муниција збрисани су у близини насеља Садовоје у области Херсона.

Два украјинска положаја су уништена код Змејевке и Михајловке у области Каховке.

Од почетка руске специјалне војне операције, украјинске власти су више пута тражиле од својих западних партнера више наоружања, укључујући напредне системе противваздушне одбране.

Кремљ: Јасно је да постоји пријетња након посљедњег напада дроном на Москву

Кремљ је саопштио данас да је јасно да постоји пријетња након посљедњег напада дроном на Москву, у којем је вишеспратница у московском пословном центру нападнута други пут за три дана. Портпарол Кремља Дмитриј Песков није желио више да говори о томе, навео је Ројтерс.

Руско министарство одбране назвало је најновији инцидент покушајем украјинског “терористичког напада”.

Украјинске снаге су ноћас напале Москву са три беспилотне летјелице, од којих су двије оборене, а једна је елиминисана средствима електронске борбе и пала је на подручје пословног центра Москва-Сити, саопштило је руско Министарство одбране.

Градске власти: У гранатирању Херсона погинуо љекар, рањена медицинска сестра

У руском гранатирању Херсона погођена је здравствена установа, љекар је погинуо, а медицинска сестра је рањена, саопштио је начелник градске управе Роман Мрочко.

-Погођена је једна од здравствених установа, погинуо је млад љекар, који је радио свега неколико дана, а рањена медицинска сестра, за чији се живот сада боре љекари -  навео је Мрочко на свом Телеграм каналу, преноси Интерфакс Украјина.

Руске снаге су се половином новембра прошле године повукле из Херсона, града на југу Украјине, који су биле заузеле у марту прошле године.

Клименко: Осујећен покушај упада руских диверзаната на сјевер Украјине

Украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко тврди да је Украјина током протекле ноћи осујетила покушај упада руске диверзантске групе на сјеверу те земље.

-Синоћ су украјински граничари у Черниговској области, у оквиру Семенивске заједнице, осујетили покушај преласка државне границе непријатељске диверзантско-извиђачке групе - објавио је Клименко на Телегрму, преноси Ројтерс.

Клименко је додао да су у међувремену распоређене резервне снаге украјинске државне граничне службе и војске Украјине с циљем да се ојача то подручје.

Након доласка шефа руске плаћеничке организације Вагнер Јевгенија Пригожина у Белорусију, Украјина је оснажила војно присуство у свом сјеверном војном сектору.

Сергеј Наев, командант здружених снага украјинске војске потврдио је да су четири наоружана лица покушала да пређу украјинску границу, као и да их је украјинска ватра одвратила од тог покушаја.

МО Русије: Украјина покушала напад на бродове Црноморске флоте

Руски патролни бродови уништили су три украјинска беспилотна чамца који су ноћас покушали да их нападну у Црном мору, 340 километара југозападно од Севастопоља, саопштило је данас руско Министарство одбране.

Наведено је да су Оружане снаге Украјине безуспјешно покушале да са три беспилотна чамца нападну патролне бродове “Сергеј Котов” и “Василиј Биков” из Црноморске флоте, који су извршавали задатке контроле пловидбе у југозападном дијелу Црног мора, преносе РИА Новости.

Сва три поморска дрона су уништена ватром из стандардног наоружања руских бродова.

Руско министарство додаје да бродови “Сергеј Котов” и “Василиј Биков” настављају да извршавају своје задатке.

Комесаријат: Од почетка рата у Русију стигло више од 700.000 украјинске дјеце

Од почетка сукоба у Украјини Русија је примила више од 700.000 украјинске дјеце, наводи се у извјештају Комесаријата за права дјетета при Канцеларији предсједника Русије.

-Од фебруара 2022. године, Руска Федерација је примила око 4,8 милиона становника Украјине и република Донбаса (Доњецка и Луганска), од којих је више од 700.000 деце - пише у извјештају, преноси портал “Москов тајмсс”. Комесарка за права дјеце Марија Лвова-Белова саопштила је да је “огромна већина” од 700.000 украјинске дјеце стигла у Русију у пратњи својих родитеља или рођака.

У извјештају се додаје да је 1.500 сирочади евакуисано у Русију из Доњецке и Луганске области, од којих је 380 усвојено од стране руских родитеља. Међународни кривични суд (МКС) је раније ове године издао налог за хапшење Лвове-Белове и предсједника Русије Владимира Путина због, како се наводи, “противправне депортације” украјинске деце.

Истрага, која је спроведена уз подршку Уједињених нација, утврдила је да присилни трансфер и депортације украјинске дјеце на територије под руском контролом представља ратни злочин, наводи портал. Кремљ је, са друге стране, одбацио налог МКС-а као “правно неважећи” јер Русија, као ни САД, не признаје надлежност суда са сједиштем у Хагу.

Мушкарац запалио врата регрутног мјеста у Санкт Петербургу

У центру Санкт Петербурга неименовани мушкарац је запалио улазна врата регрутног мјеста војног комесаријата и покушао аутомобилом да пробије капију.

-У 19:15, у Улици Чајковског 55, непознати мушкарац је запалио улазна врата војног комесаријата и аутомобилом покушао да пробије лучну капију - навеле су градске власти на Телеграму, преносе “Ведомости”.

Додаје се да је полиција привела човјека, као и да је пожар брзо угашен, те да није начињена велика штета.

 Крајем јануара у Русији је изречена прва казна за паљење војног комесаријата на основу закона о тероризму.

Владислав Борисенко, који је проглашен кривим за терористички напад, осуђен је на 12 година затвора и новчану казну од 6.000 рубаља (око 60 евра).

МО Русије: Осујећен напад украјинских дронова на Москву

Украјинске снаге су ноћас напале Москву са три беспилотне летjелице, од којих су двије оборене, а једна је елиминисана средствима електронске борбе и пала је на подручје пословног центра Москва-Сити, саопштило је руско Министарство одбране.

-Ноћас је осујећен покушај терористичког напада кијевског режима беспилотним летјелицама на објекте у граду Москви и Московској области. Двије украјинске беспилотне летјелице су уништене у ваздуху средствима противваздушне одбране изнад територија Одинцовског и Нарофоминског округа Московске области - наведено је у саопштењу, преносе РИА Новост.

Додаје се да је још један дрон изгубио контролу усљед дјеловања средстава електронске борбе и да је пао на подручје комплекса Москва-Сити.

Претходно је градоначелник Москве Сергеј Собјанин изјавио да се дрон срушио на једну од кула комплекса Москва-Сити, а да су још неколико обориле снаге ПВО.

Навео је да је оштећено стакло на површини од 150 квадратних метара, а да нема информација о жртвама.

Украјина је и у недјељу напала Москву дроновима, а руско Министарство одбране тада је саопштило да је један дрон оборила ПВО, а да су два елиминисана системима за електронско ратовање и да су се срушила на подручје комплекса Москва-Сити.

Градоначелник Харкова: Погођени популарни делови града, оштећен хостел

Градоначелник Харкова Игор Тереков, другог највећег украјинског града, рекао је да су дроновима нападнути популарни дијелови града, као и да су уништена два спрата хостела.

-Избио је пожар, а хитне службе су на тетену. Информације о жртвама се утврђују - навео је Тереков на Телеграму.

 

Сенатор Грејем:Употреба нуклеарног оружја у Украјини сматраће се нападом на НАТО

Употреба нуклеарног оружја у Украјини била би напад на НАТО, изјавио је републикански амерички сенатор Линдзи Грејем.

-Мојим руским пријатељима који говоре о употреби нуклеарног оружја у Украјини: морате да схватите да ће то бити напад на сам НАТО -навео је сенатор на друштвеној мрежи X, раније познатој као Твитер.

Претходно је Олег Осипов, помоћник замјеника предсједника Савјета безбједности Русије Дмитрија Медведева, као одговор на критике САД на изјаве Медведева о нуклеарном оружју, подсјетио на стотине хиљада људи који су погинули у Јапану од америчких атомских бомби.

-Не би требало да нас критикују они који су убили скоро 400.000 људи током нуклеарног напада на Јапан - рекао је Осипов за РИА Новости.

Дмитриј Медведев изјавио је у недејљу да би Русија могла да употријеби нуклеарно оружје на основу предсједничког указа.

-Једноставно не би било никаквог другог рјешења. Наши непријатељи треба да се моле нашим борцима да не дозволе да свијет гори у нуклеарном пламену - написао је Медведев на Телеграму.

Џејк Саливен: Нуклеарна реторика Медведева непромишљена и неодговорна

Бокела кућа критиковала је коментаре високог руског одбрамбеног званичника Дмитрија Медведева који сугеришу да би Русија могла да прибјегне нуклеарном оружју ако Украјина буде успјешна у својој контраофанзиви.

Портпарол за националну безбједност Џејк Саливен назвао је ту реторику "непромишљеном и неодговорном".

-До сада, САД нису виделе никакве назнаке да се Русија спрема да се окрене нуклеарном оружју.

Употреба нуклеарног оружја у Украјини или било гдје, била би погубна за свет и имала би тешке посљедице по Русију. Настављамо да ово пажљиво пратимо, али нисмо видјели никакав разлог да прилагодимо сопствени нуклеарни став нити било какве индикације да се Русија спрема да употријеби нуклеарно оружје -  додао је.

Замјеник предсједника Савета безбједности Русије Дмитриј Медведев изјавио је у недјељу да би Русија могла да употријеби нуклеарно оружје на основу предсједничког указа.

- Једноставно не би било никаквог другог рјешења. Наши непријатељи треба да се моле нашим борцима да не дозволе да свет гори у нуклеарном пламену -  написао је Медведев на Телеграм каналу.

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је раније да не вјерује да ће Русија примијенити нуклеарно оружје.

Зеленски: Притисак санкцијама на Русију мора да буде значајно појачан

Украјински предсједник Володимир Зеленски поручио је  да притисак санкцијама на Русију мора да буде значајно повећан.

-Свјетски притисак санкцијама против Русије заслужује да буде значајно повећан -  рекао је Зеленски у видео-обраћању, преноси Скај њуз.

Он је, коментаришући напад на његов родни град Криви Рог, рекао да украјинска војска мора да има довољно далекометног оружја и довољно средстава да "побиједи терористе".

Зеленски је навео да су ракете које су погодиле тај град испаљење "са територије привремено окупираног Крима, из области Џанкоја".

-Ово је тероризам који нико на свијету неће другачије назвати -  поручио је украјински предсједник, додајући да је у нападу погинуло шест особа, укључујући десетогодишњу девојчицу.

Додао је да је у нападу повријеђено скоро 70 особа, а да је "десетинама" пружена медицинска помоћ у болницама.

Објављен нови тест за рано дијагностификовање Алцхајмерове болести

ЧИКАГО - Америчка клиничка лабораторија "Quest Diagnostisс" објавила је први тест крви за пацијенте помоћу којег се могу открити абнормални нивои бета амилоида, кључног протеина за Алцхајмерову болест који се може појавити годинама прије симптома овог обољења.

Тест по цијени од 399 долара (око 360 евра), назван AD-Detect, користи исту технологију као тест крви који је компанија почела да продаје за употребу намијењену искључиво qекарима почетком 2022. године.

-Једна од предности амилоидног теста је да обавијештава пацијенте годинама пре него што се појаве потенцијални симптоми да су у опасности од Алцхајмерове болести - рекао је др Мајкл Рајк, медицински директор неурологије у " Quest Diagnostisс ", преноси Ројтерс.

Претходни третмани Алцхајмерове болести су лијечили симптоме, али не и основну болест.

Тест компаније " Quest Diagnostcsс " намијењен је одраслима од 18 и више година који могу имати благи губитак памћења или породичну историју Алцхајмерове болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана