Подморско рударење би ускоро могло да смањи свjетску несташицу никла за ЕВ

Танјуг
Подморско рударење би ускоро могло да смањи свjетску несташицу никла за ЕВ

ЛОНДОН - Подморско рударење никла, елемнта важног за производњу батерија за електричних возила (ЕВ), могло би да дjелимично замjени класично рударење које је штетније за животну средину.

Никл је један од кључних елемената који се користи за производњу батерија за ЕВ и користи се за повећање капацитета и смањење тежине батерије, а потражња за њим је све већа, преноси британски Економист.

Ако свијет жели да оствари циљеве у вези са декарбонизацијом, глобално ће морати да произведе 48 милиона тона никла годишње до 2040. године, што је око 19 пута више него до сада, процењује Међународна агенције за енергију (ИЕА).

Већину свјетске потражње за никлом данас задовољава Индонезија, у којој се произведе 54,0 одсто овог метала, односно око 1,6 милиона тона годишње

 Удио Индонезије у глобалној производњи никла ће порасти на око 85,0 одсто до 2027. године, али ни тада неће моћи да задовољи растућу светску потражњу.

Рјешење би могло да представља подморско рударење никла из Тихог океана, у подручју названом Кларион-Клипертонова зона (ЦЦЗ), у којој се према проценама налази 340 милиона никла - три пута више него што су укупне светске резерве.

Рударска компанија ТМЦ жели да почне са радовима од 9. јула, на дубини од 1.500 метара, упркос упозорењима еколога који тврде да би рударење могло да уништи екосистем океана.

Економист наводи да је поменуто рударење са морског дна ипак много мање штетно од досадашњег уништавања прашума у Индонезији и да ће донекле моћи да смањи притисак на Индонезију и заштити тако њену животну средину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана