Подијељена мишљења о забрани легалне проституције у Европском парламенту

GS
Foto: Politico

БРИСЕЛ - Њемачка посланица у Европском парламенту Марија Ноихл залаже се за укидање легалне проституције, односно, како наводи, ''куповине секса'', наводећи да то не може бити посао, пошто је ријеч о родно заснованом насиљу.

''Богати мушкарци, који имају вишак новца који могу да потроше на проституцију, упознају сиромашне жене које то морају да раде да би преживеле. Европа постаје попут магнета за секс туризам'', рекла је она током једног од својих обраћања на ЕП, а преноси Политико.
    
Тај портал Ноихлову описује као самопроглашеног борца за ''сексуалне раднице'' које нису својом вољом завршиле у тој индустрији, и која се залаже за пропис који би легалну проституцију забранила на нивоу ЕУ.
    
Људи који раде у секс индустрији, и то углавном жене, али и мушкарци, мигранти и транс особе, нису плаћени да ''овде проживе своју сексуалност, већ су жене плаћене за то што су мирне, што ћуте и што не вриште'', сматра Ноихл.
    
Постоје многа неслагања са таквим ставом, па тако директорка програма у Европској алијанси за права сексуалних радника (ЕСВА) и бивша сексуална радница Лука Стивенсон, сматра ставове Ноихлове непоштовањем.
    
''Када кажете да је проституција родно засновано насиље, и облик плаћеног силовања, оно што заправо кажете је да сексуални радници нису у стању да разликују силовање и сексуални рад'', наводи Стивенсон.
    
Појединци унутар ЕП желе потпуну забрану, што је став који обично подржавају вјерске и екстремно десничарске групе, док остали вјерују да сексуални рад треба да буде легалан.
    
Предлог Ноихлове да се криминализује куповина секса у свим земљама ЕУ и да се смањи експлоатација сексуалних радница путем трговаца људима разбија традиционалне партијске линије у Бриселу, а иако је њен необавезујући извјештај о овој теми усвојен у септембру са 234 гласа, подјела око усвајања закона о потпуном укидању унутар Парламента је евидентна, са 122 уздржана и 175 гласова против.
    
Смањење потражње је крајњи циљ за Ноихлову, ''јер потражња ствара тржиште'', а основно резоновање је да ће људи на крају престати да плаћају за секс из страха да ће бити криминализовани, што ће смањити количину сексуалног рада.
    
С друге стране, посланица њемачких Зелених, Силвија Спурек, се не слаже, наводећи да ''криминализација није решење''.
    
''Не можемо је једноставно забранити, јер то искључује сексуалне раднике из јавне бриге и заштите'', рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана