Подаци Британске библиотеке украдени у сајбернападу се нуде за 20 биткоина

Танјуг
Foto: Агенције

ЛОНДОН - Британска библиотека је данас јавила да су подаци који су јој украдени у сајбернападу осванули на интернету, "очито с намјером да се продају најбољем понуђачу", док је криминална група која је извела напад јавила да тражи од могућег купца најмање 20 биткоина, што је око 685.000 евра.

Напад је извела група позната по таквим криминалним дјелима, додала је управа библиотеке, у чијој се збирци налази око 14 милиона књига и милиони других предмета, пренио је Гардијан.

Ове седмице је рансомвер група Рајсида преузела одговорност за напад.

Криминална група је на мрежи објавила фотографије лоше резолуције, нудећи украдене податке на продају, с почетном цијеном од 20 биткоина.

Рајсида је рекла да су подаци "ексклузивни, јединствени и импресивни" и да ће се продати само једном купцу, а крајњи рок за продају је 27. новембар.

Лондонски лист додаје да на фотографијама изгледа да међу подацима има појединачних уговора запослених у библиотеци и информације о пасошима.

Управа лондонске библиотеке је навела да је "свјесна да су неки подаци процурили и да изгледа да се ради о подацима који се тичу кадровске службе те установе".

Напад се догодио 31. октобра, а од тада је сајт библиотеке искључен, док се ажурирани подаци објављују на платформи Икс (Твитер) и шаљу мејлом члановима библиотеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана