Под истрагом други најбогатији човјек на свијету

Tanjug
Foto: CNN

Француски тужиоци покренули су данас истрагу против власника луксузних брендова ЛВМХ (Louis Vuitton – Моët Hennessy) Бернара Арноа због његових финансијских трансакција са руским олигархом Николајем Саркисовим.

Саоснивач и извршни директор групе "Луј Витона" под истрагом је због оптужби за прање новца, а истрага је усредсређена на куповину имовине у Куршевелу, скијалишту за ултрабогате у француским Алпима, преноси Индепендент.

Према извјештају Тужилаштва, Саркисов је тамо стекао имовину путем трансакције у којој је Арно, преко једне од својих компанија, дао зајам, наводи француски дневни лист Монд, позивајући се на финансијско-обавјештајну јединицу Трацфин, тијело француског Министарства финансија за борбу против прања новца .

Наводи се да је 55-годишњи руски милијардер купио 14 стамбених јединица од једног продавца 2018. за 16 милиона евра у сложеном послу који укључује компаније са сједиштем у Француској, Луксембургу и на Кипру.

Извор близак истрази напомиње да Трацфин тек треба да утврди да ли је почињено кривично д‌јело.

Монд је цитирао особу блиску Арноу која је рекла да је трансакција обављена уз пуно поштовање француског закона.

Арноова ЛВМХ група посједује бренд торбица Луј Витон, Моет шампањац, Хенеси коњак, златару Тифани и сатове ТАГ Хеуер, поред многих других, а његова имовина према процјени Блумберга, вриједи 164 милијарде долара.

Француски тајкун, који је најбогатија особа у Европи и други најбогатији послије Илона Маска, 2019. године обећао је 200 милиона евра за обнову катедрале Нотр Дам, након што је уништена у пожару.

Монд пише да, према „породичном предању“, Арно има посебну везу са Куршевелом јер је тамо научио да скија као дијете и посједује вилу и луксузни хотел у тој области.

У јануару је именовао своју ћерку Делфин да води Кристијан Диор, други по величини бренд у ЛВМХ-у, у потезу за који су неки аналитичари рекли да најављује  породичну трку са њеним братом Антоаном око тога ко ће преузети компанију, истиче Тан‌југ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана