Почиње тродневни НАТО самит у Вашингтону

Танјуг
Почиње тродневни НАТО самит у Вашингтону

БРИСЕЛ- У Вашингтону данас почиње тродневни НАТО самит, поводом 75. годишњице постојања тог војног савеза, а главна тема скупа биће потврђивање непоколебљиве подршке Украјини.

Савезници ће разговарати и о јачању одвраћања и одбране, повећању војне производње и индустријске базе, унапређење партнерстава Алијансе и улагању у сопствену и колективну одбрану НАТО чланица. 

-Самит НАТО у Вашингтону ће обиљежити 75 година историјских достигнућа, показати снагу и јединство наше трансатлантске везе, унаприједити спровођење најснажнијих планова одвраћања и одбране од краја Хладног рата и показати виталну улогу НАТО-а у одбрани наше будућности за генерације које долазе - наводи се у саопштењу Стејт департмента.

У Вашингтону ће лидери НАТО-а подржати нови план за координацију испоруке опреме Украјини и обуку њених оружаних снага и обновити обећање да ће се Украјина једног дана придружити Алијанси, али не док је у рату.

Савезницима ће се придружити Украјина на састанку Савета НАТО-Украјина, као и лидери Аустралије, Јапана, Новог Зеланда и Јужне Кореје на Самит ради даљег продубљивања сарадње.

У саопштењу се наводи да ће се на маргинама самита, амерички предсједник Џозеф Бајден састати са украјинским лидером Володимиром Зеленским и другим савезницима који су потписали билатералне безбедносне споразуме са Украјином.

Сједињене Америчке Државе и савезници ће такође објавити нове кораке за јачање украјинске противваздушне одбране „како би помогли Украјини да настави да се брани и спријечи бруталне нападе као што је напад на дјечју болницу у Кијеву“.

-Самит у Вашингтону ће послати снажан сигнал руском предсједнику Владимиру Путину да, ако мисли да може да надживи коалицију земаља које подржавају Украјину, гријеши. Такође ћемо послати важну поруку остатку свијета, укључујући и кроз наша партнерства у Индо-Пацифику, да смо заједно јачи, уједињени и подржавамо демократске вриједности - стоји у саопштењу Стејт департмента.

Од свог стварања 4. априла 1949. године, Трансатлантска алијанса је проширена са 12 земаља које су потписале оснивачки уговор, на 32 земље чланице, које ће се поново састати у Вашингтону како би донијеле кључне одлуке о томе како да наставе да штите колективну безбједност док се свијет суочава са најопаснијим безбедносним окружењем од Хладног рата, наводи се на сајту НАТО-а.

Самит НАТО-а се одржава од 9. до 11. јула у Конгресном центру у Вашингтону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана