Почиње нуклеарна вјежба НАТО изнад западне Европе

Танјуг
Почиње нуклеарна вјежба НАТО изнад западне Европе

БРИСЕЛ - НАТО данас започиње своју годишњу нуклеарну вјежбу изнад западне Европе, у којој ће учествовати више од 60 авиона, а вјежба ће трајати двије недјеље уз учешће борбених авиона који могу да носе америчке нуклеарне бојеве главе, објављено је на сајту Сјеверноатлантске алијансе.

-Нуклеарно одвраћање је камен темељац безбједности савезника. Вјежба „Steadfast Noon“ је важан тест нуклеарног одвраћања и шаље јасну поруку свим противницима да ће НАТО заштитити и одбранити све савезнике - изјавио је генерални секретар НАТО Марк Руте.

Ова вјежба НАТО је рутински вид обуке и одржава се сваког октобра, а ове године учествоваће 2.000 војника из осам ваздушних база уз коришћење разних типова авиона, укључујући авионе који могу да носе нуклеарне бомбе, бомбардере, борбене ескадроне, авионе за допуну горива и авионе способне за извиђање и електронско ратовање.

Овогодишња вјежба се одвија углавном изнад Белгије и Холандије, као и у ваздушном простору изнад Данске, Уједињеног Краљевства и Сјеверног мора уз учешће ратних авиона из 13 земаља чланица НАТО.

-НАТО предузима кораке како би осигурао безбједност, сигурност, ефикасност и кредибилитет нуклеарног одвраћања Алијансе. На примјер, ове године су први савезнички Ф-35А борбени авиони из Холандије проглашени спремним за обављање нуклеарних улога. Декларација са Самита НАТО у Вашингтону јасно истиче да је основна сврха нуклеарних способности НАТО очување мира, спречавање принуде и одвраћање од агресије - наводи се у саопштењу објављеном на званичном сајту Алијансе, уз поруку да ће "НАТО бити нуклеарна алијанса све док постоје нуклеарно оружје".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана