Почео самит у Бриселу,Мишел поручуо да вјерује у сарадњу ЕУ и УН

Танјуг
Почео самит у Бриселу,Мишел поручуо да вјерује у сарадњу ЕУ и УН

БРИСЕЛ - Предсједник Европског савета Шарл Мишел, поручио је на отварању самита ЕУ да ЕУ и УН имају много заједничког, да верује у сарадњу и да овом приликом жели да се позабави неким од изазова са којима се свијет сада суочава. Мишел је објаснио како ЕУ подржава Повељу Уједињених нација и поздравио генералног секретара УН Антониа Гутереша који је такође присутан на самиту.

"Желимо заједнички да се позабавимо питањима климатских промена и поздрављамо личну посвећеност Гутереша, можете рачунати на помоћ ЕУ да направимо ново 'оруђе за развој' ", рекао је Мишел, и додао да ће, између осталог разговарати и о рату у Украјини, за који каже да је донео много патње народу у Украјини, неизвкесност у свијету и у вези са црноморског уговора о извозу жита.

Гутереш је на почетку рекао да његов долазак на самит показује сарадњу на високом нивоу између ЕУ и УН.

"Ово је круцијални моменат, имамо 'саврешну олују' у много земаља у развоју, комбинацију фактора који доводе до драматичних ситуација", рекао је Гутереш и додао да је јасно да финансијски систем не служи сврси да би се изборио са овако великим изазовима, јер данас, по његовим ријечима, има више глади и сиромаштва.

Он је рекао и да посљедњи извештај УН о климатским променама показује драматичну ситуацију и да су зато потребна драматична решења и агенда убрзања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана