Почело суђење Марин Ле Пен због фотографија "Исламске државе"

Срна
Foto: АФП

ПАРИЗ- У Француској је данас почело суђење лидеру крајње деснице Марин Ле Пен због објављивања фотографија злочина "Исламске државе" на друштвеним мрежама.

Ле Пенова, предсједник Националног скупа, оптужена је за кршење закона о говору мржње твитовањем три слике у децембру 2015. године уз ријечи "Ово је Исламска држава".

Ле Пенова тврди да су фотографије објављене као одговор новинару који је направио поређење између странке Ле Пенове и "Исламске државе".

Спор је услиједио само неколико седмица након што су у терористичким нападима у Паризу џихадисти убили 130 људи.

На једној од слика било је приказано тијело Џејмса Фолија, америчког новинара којем су исламски милитанти одсјекли главу 2014. године. Ле Пенова је касније избрисала Фолијеву слику након захтјева његове породице, рекавши да није знала за његов идентитет.

Ле Пенова, која је била кандидат на предсједничким изборима у Француској 2017. године, рекла је да ово суђење "мирише на прогон", а цијели случај је окарактерисала као кршење слободе говора.

Због слика јој је одузет посланички имунитет, а она је одбила наредбу да се подвргне психијатријским тестовима у оквиру истраге.

Жилберу Кољару, члану Европског парламента, такође се суди у Нантеру због дистрибуције других ужасних фотографија злочина "Исламске државе".

Судија је 2018. оптужио ово двоје за "ширење насилних порука које подстичу на тероризам или порнографију или озбиљно штете људском достојанству" и које дјеца могу да виде.

За ово кривично дјело запријећена казна је до три године затвора и новчани износ од 75.000 евра.

Суђење је првобитно требало да почне 2019. године, али је два пута одгађано на захтјев на одбране и због пандемије вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана