Почело ископавање посмртних остатака дјеце из интерната Индијанаца у Небраски

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ОМАХА - Археолози су почели са ископавањем посмртних остатака дјеце која су умрла у интернату Индијанаца у америчкој савезној држави Небраски, преноси Гардијан.

Гробнице десетина дјеце, која су умрла у индијанском интернату школе у Џено, изгубљене су деценијама, што је мистерија коју археолози желе да разоткрију док копају на пољу које је прије једног века било дио великог кампуса.

Школа у Џенои била је једна од највећих у систему од више од 400 индијанских интерната у којима су дјеца старосједилаца у САД одвајана од њихових породица и од њиховог насљеђа.

Постоје неки писани трагови да је најмање 86 ученика умрло у школи, обично од болести као што су туберкулоза и тифус, док се најмање једна смрт повезује са случајном пуцњавом, наводи британски лист.

Деценијама су становници мале заједнице Џеное, уз помоћ Индијанаца, истраживача и државних званичника, тражили локацију заборављеног гробља гдје се вјерује да су сахрањена тијела до 80 ученика.

Истраживачи су идентификовали 49 деце, али нису успјели да утврде имена њих 37.

Тијела неке од те дјеце враћена су својим кућама када су умрла, али се вјерује да су друга сахрањена у кругу школе на локацији која је  давно заборављена.

Школа, око 145 километара западно од града Омахе, отворена је 1884. и на свом врхунцу била је дом за скоро 600 ученика из више од 40 племена широм САД. Она је затворена 1931. године и већина њених објеката је давно срушена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана