Почела церемонија крунисања краља Чарлса Трећег, многе улице затворене FOTO VIDEO

Агенције
Foto: Танјуг/АП

ЛОНДОН- Британски краљ Чарлс данас ће бити крунисан у Вестминстерској опатији, у симболичној церемонији која представља комбинацију вјерске службе и славља.

Прије њега у опатију су стигли чланови краљевске породице, међу кијима и његов син Хари.

Старији син Вилијам је са супругом Кејт ушао о опатију као претходница краља и краљице Камиле.

Чарлс ће остати упамћен као најдужи насљедник у британској историји, будући да је провео седам деценија као први у реду за престо, пише Скај њуз.

– Цијели живот он се припремао за ову улогу – рекао је краљевски коментатор Кристофер Ворвик.




Припадници британских оружаних снага марширају улицама Вестминстера. Скај њуз преноси да су војници недељама тренирали за овај тренутак.

Након деценија привржености и 18 година брака, краљу Чарлсу III коначно ће се остварити сан кад поред њега крунишу и његову супругу Камилу. Она је била саставни дио његовог живота упркос томе што је њихова дуга веза представљала изазов британским институцијама и изазвала снажан отпор јавности.

Камила ће у лондонској Вестминстерској опатији бити помазана и крунисана уз присутност свјетских вођа.
Због данашњег крунисања британског краља Чарлса III, затворен је велики број улица у центру Лондона, а јутрос од пет сати велики дио Вестминстера је ограђен, који се протеже од Темзе до Мејфера.


Путеви на јужној обали Темзе, углавном око станице Ватерло, такође су затворени, као и насипи Викторије и Алберта сјеверно и јужно од ријеке, објавио је данас Би-Би-Си.
У поворци ће учествовати око 200 припадника оружаних снага, укључујући и коњицу, док ће још њих 1.000 бити распоређено дуж руте пута.

Церемонија у Вестминстерској опатији биће испрекидана музиком коју је одабрао краљ, са 12 новонаручених комада, укључујући један Ендрјуа Лојда Вебера и грчком православном музиком у знак сјећања на краљевог оца, принца Филипа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана