Побуњеници заузели Рас Лануф и Брегу

Глас Српске
Побуњеници заузели Рас Лануф и Брегу

ТРИПОЛИ - Побуњеници у Либији истјерали су јуче снаге лојалне либијском вођи Моамеру Гадафију из кључног града на истоку земље Рас Лануфа, богатог нафтом, и приморавају их да се повлаче даље на запад, јавио је AФП.

- Град је потпуно у рукама побуњеника. Они су формирали контролне пунктове у граду и око њега и прогоне Гадафијеве снаге према западу - извијестио је дописник француске агенције.

Град Рас Лануф налази се 370 километара западно од упоришта побуњеника Бенгазија и 210 километара од Aџдабије, који су побуњеници повратили прекјуче, послије недјељу дана ваздушних напада коалиционих снага.

Француска агенција наводи да се напуштено оружје може видјети на путу и да су зграде дјелимично уништене, што указује да се Гадафијеве снаге повлаче даље ка западу и Сирту, родном мјесту либијског лидера.

Либијски побуњеници су прексиноћ саопштили да настављају да се крећу према западу Либије и да су преузели контролу над градом Брега и, потпомогнути ваздушним ударима западне коалиције, пробили фронт Гадафијевих трупа и заузели Aџдабију, која се налази око 80 километара источно од Бреге.

У Мисрати су се прекјуче и даље водиле жестоке борбе. Снаге лојалне Гадафију су смањиле бомбардовање града који је у рукама побуњеника, након што су коалиционе снаге погодиле неколико њихових положаја на периферији, мада Гадафијеви снајперисти и даље пуцају на људе са кровова у центру града.

У међувремену, свијет је обишла шокантан снимак либијске жене која тврди да су је петнаесторица Гадафијевих људи силовали два дана.

Еман ал-Обеиди је панично утрчала у хотел у ком су смјештени страни новинари. Испричала је да је родом из Бенгазија те да су је Гадафијеви људи зауставили и заробили на контролном пункту источно од Триполија. Како каже, њих петнаесторица су је силовали два дана. Новинарима је показала повреде од везивања на чланцима и глежњевима.

Послије тога је услиједила застрашујућа акција Гадафијевих људи који су задужени за новинаре, као и хотелског особља. Жени су преко главе пребацили црну крпу, а једна од припадница обезбјеђења је извадила нож. Aгенти су је врло брзо спутали и одвукли у аутомобил испред хотела. Рекли су да је жена душевно болесна и да је одвозе у болницу.

Новинари су током инцидента нападнути, некима од њих је разбијена опрема, а неки су и сами повријеђени јер су их Гадафијеви људи бацили на под. Како извјештава CNN, новинари не могу провјерити наводе Еман ал-Обеиди.

На каснијој конференцији за новинаре, замјеник министра спољних послова Либије Калед Каим је, упитан за Еман ал-Обеиди, рекао да је њен случај кривично дјело, а не политички, те да јој је пружена правна помоћ.

Службеници су касније рекли да жена није поремећена те да ће против њених нападача бити подигнуте кривичне пријаве и новинари ће је моћи видјети, чиме су потврдили њену причу.

Кретање новинара

Новинарима у Триоплију је забрањено слободно кретање. Смију ићи само на мјеста која им власти желе показати и увијек у пратњи неког из службе безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана