Побуњеници у Малију тврде да су убили и ранили десетине Вагнероваца

Танјуг
Foto: РСЕ

БАМАКО - Побуњеници Туареза на сјеверу Малија саопштили су данас да су убили и ранили десетине војника Малија и плаћеника руске паравојне формације „Вагнер“ током дводневне борбе у близини границе са Алжиром.

Побуњенички покрет под називом Стални стратешки оквир за мир, безбједност и развој (ЦСП-ПСД) саопштио је у суботу да је заплијенио оклопна возила, камионе и танкере у борбама код пограничног града Тинцауатена у четвртак и петак, пренио је Ројтерс.

Побуњеничка група је навела да је оштетила и хеликоптер који се срушио у граду Кидал који је удаљен стотине километара.

Војска Малија је саопштила да су њена два војника убијена, а да је 10 рањено.

Војска истиче да се један од њених хеликоптера срушио у Кидалу у петак док је био на рутинској мисији, а да нико није погинуо.

Неколико руских војних блогера објавило је данас да је најмање 20 припадника групе „Вагнер“ убијено у засједи у близини границе са Алжиром.

Истакнути руски војни блогер Семјон Пегов објавио је да су убијени припадници „Вагнера“ који су се придруживали конвоју владиних трупа, а да су неки од њих заробљени.

„Вагнер“ је играо истакнуту улогу у неким од најжешćих борби између руских и украјинских снага, а вођа групе Јевгениј Пригожин погинуо је у авионској несреćи у августу прошле године, два мјесеца након што је водио кратку побуну против руског војног врха.

У Малију је војска преузела власт у државним ударима 2020. и 2021. године, а бори се против вишегодишње исламистичке побуне.

Борци „Вагнера“ су у Малију од најмање 2021. године.

Туарези су етничка група која насељава регион Сахаре, укључујуćи дијелове северног Малија, а ЦСП-ПСД се повукао из преговора са властима Малија крајем 2022. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана