Платформа „Икс“ одобрила претплату одређеним терористичким групама

Танјуг
Платформа „Икс“ одобрила претплату одређеним терористичким групама

ВАШИНГТОН - Платформа "Икс" америчког милијардера Илона Маска одобрила је претплату одређеним терористичким групама чија је активност забрањена у САД, саопштила је група Tech Transparency Project (TTP) која надгледа и критикује различите активности друштвених медија.

TTP је навео да је открио да је платформа „Икс“ додијелила плаве квачице налозима повезаним са члановима либанске терористичке групе Хезболах, између осталих, објавио је Би-Би-Си.

TTP је истакао да је претплату изгледа плаћао и вођа јеменских побуњеника Хута, а да је плава квачица сада уклоњена са тог налога. Како се наводи, тај налог има више од 23.000 пратилаца.

Хути су под санкцијама и у САД и у Великој Британији због напада на трговачке бродове у Црвеном мору.

TTP је идентификовао и друге налоге који су имали плаћену претплату, укључујући и један који припада НТВ-у, државном телевизијском каналу у Русији.

Претплата у износу од осам долара мјесечно, означена на налозима плавом квачицом, омогућава дуже објаве и бољу промоцију.

Платформа "Икс" је након објављивања извјештаја TTP уклонила плаве квачице са појединих налога.

Маскова одлука да уведе претплату била је једна од најконтроверзнијих промјена које је направио након што је купио Твитер 2022. године. Налози са плавом квачицом су раније били бесплатни, чиме је требало да се укаже да је платформа друштвених медија верификовала идентитет налога, углавном новинара, свјетских лидера и познатих личности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана