Плата у бутику 1.500 евра: Познати трговачки ланац обрадовао раднике

ГС
Плата у бутику 1.500 евра: Познати трговачки ланац обрадовао раднике

Компанија Inditex, која је власник и трговачког ланца одјеће Зара, постигла је договор о повећању плата у шпанским радњама у просјеку од 20 одсто.

Повећања плата досежу чак 40 одсто у дијеловима Шпаније где су плате биле најмање, наводи синдикат УГТ у саопштењу. Повећање значи да ће минимална мјесечна плата у Inditexu у Шпанији износити 1.500 евра за продавце у радњама, а минимално 2.041 евро за раднике у трговини с већим одговорностима, објавио је синдикат ЦЦОО у засебној изјави.

Синдикати су рекли и да је Inditex пристао у следеће три године да усклађује раст плата с инфлацијом, са чијим снажним растом се суочава и Шпанија.

Након што су радници у радњама у Коруњи, гдjе је сjедиште Inditexa, у децембру добили повећање плата од 25 одсто, синдикати ЦЦОО и УГТ, који представљају више од половине радне снаге у Зариним бутицима у Шпанији, преговарали су о повећању плата и бенефиција за трговце који раде за компанију у цијелој Шпанији.

Inditex се у новембру договорио с УГТ-ом и ЦЦОО-ом о исплати једнократног бонуса од 1.000 евра у фебруару за све продаваце у трговини с пуним радним временом, а сада је пристао да исплати исти бонус следеће године.

Компанија запошљава око 165.000 радника у 177 земаља, око трећине њих у Шпанији. Око 86 одсто радника ради у 6.477 продавница, а већином је ријеч о женама.

Међу осталим брендовима, у власништву Inditexa су и Massimo Dutti, Pull & Bear и Bershka.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана