Пјонгјанг у блокади, круже гласине о пучу против Ким Џонг Уна

Агенције
Пјонгјанг у блокади, круже гласине о пучу против Ким Џонг Уна

Пјонгјанг - Сјевернокорејска престоница налази се у блокади пошто је 27. септембра уведена забрана уласка и изласка из Пјонгјанга, пренео је данас британски лист "Телеграф" указујући на спекулације о покушају државног удара и постављајући питање о стабилности Ким Џонг Уновог режима.

 

Преносећи наводе портала "Њу Фокус Интернешенел" који се позива на сјевернокорејске изворе, лист подсјећа да су и раније сјевернокорејске власти ограничавале приступ престоници, али да се најновије рестрикције односе чак и на сталне становнике Пјонгјанга, који су по дефиницији режимска елита.

"Ова врста акције указује на двије ствари - или је дошло до покушаја државног удара или су власти откриле неку врсту завјере против руководства", каже Тошимицу Шигемура, професор токијског универзитета Васеда за британски Телеграф.

Ако је ријеч о војном пучу, онда ће ситуација у Пјонгјангу бити веома опасна, каже Шигемура и додаје да је чуо да је Ким Џонг Ун напустио престоницу.

Други разлог би, по његовим ријечима, могао да буде тај да су неки високи званичници режима покушали да пребјегну због чега су затворени аеродром и гранични прелази.

У посљедње вријеме медији су спекулисали и да је сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун болестан, јер се дуго није појављивао у јавности - још од 4. септембра, подсјећа Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана