Пјонгјанг: САД воде рат у Украјини ка глобалној нуклеарној катастрофи

Танјуг
Пјонгјанг: САД воде рат у Украјини ка глобалној нуклеарној катастрофи

СЕУЛ- СЈеверна Кореја оптужила је данас Сједињене Америчке Државе да ће испорукама борбених авиона Ф-16 украјинској војсци, кризу у Украјини одвести ка глобалној нуклеарној катастрофи истичући да Вашингтон нема право да критикује Пјонгјанг због војне сарадње са Русијом.

СЈеверна Кореја је и раније осуђивала званични Вашингтон због снабдевања Украјине наоружањем, укључујући касетну муницију, али званични Пјонгјанг је негирао да је руској војсци обезбједио артиљерију, ракете и гранате упркос томе што Северна Кореја подржава званичну Москву у рату са Украјином, преноси Ројтерс.

"Сједињене Америчке Државе немају никаква законска права ни морално оправдање да критикују нормалну сарадњу између суверених држава у сфери одбране", предочио је министар одбране Северне Кореје Канг Сун Нам, пренела је званична новинска агенција КЦНА.

Пјонгјанг је прошлог месеца демонстрирао жељу да продуби односе са Русијом, а министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу присуствовао је обележавању 70. годишњице од завршетка Корејског рата.

"Снабдјевањем марионетског режима Зеленског авионима Ф-16 САД су одговорне за усмеравање украјинске кризе до ивице глобалног нуклеарног рата.

Вишеструким јачање војног пријатељства са Русијом шаљемо пуну подршку и солидарност руском народу у борби за правду, одбрану суверенитета и остварење међународне правде", поручио је Канг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана