Пјонгјанг објавио слике забрањених нуклеарних локација

Срна
Пјонгјанг објавио слике забрањених нуклеарних локација

ПЈОНГЈАНГ - Сјеверна Кореја је први пут објавила слике центрифуга које производе гориво за њене нуклеарне бомбе, а лидер Ким Џонг Ун посјетио је постројење за обогаћивање уранијума и позвао на повећање производе ради раста арсенала.

Извјештај државних медија о Кимовој посјети Институту за нуклеарно оружје и производној бази за нуклеарне материјале за оружје пропраћен је првим фотографијама центрифуга.

Ово је риједак увид у нуклеарни програм Сјеверне Кореје, који је забрањен резолуцијама Савјета безбједности УН.

Фотографије приказују Кима док хода између дугих редова металних центрифуга, машина које обогаћују уранијум. У извјештају није речено када се посјета догодила нити је објављена локација објекта.

Ким је позвао раднике да производе више материјала за тактичко нуклеарно оружје, рекавши да је нуклеарни арсенал Сјеверне Кореје од виталног значаја за суочавање са пријетњама из САД и њихових савезника.

Атомско оружје је потребно за "самоодбрану и способност за превентивни напад", рекао је он.

Сјевернокорејски лидер је рекао да су "нуклеарне пријетње против Сјеверне Кореје" од "вазалних снага које предводе амерички империјалисти" прешле црвену линију, наводи се у извјештају.

Јужна Кореја је осудила откривање сјевернокорејског постројења за обогаћивање уранијума и никада неће прихватити да Пјонгјанг посједује нуклеарно оружје, саопштило је јужнокорејско Министарство за уједињење.

Уранијум је радиоактивни елемент који постоји у природи. У производњи нуклеарног горива, сирови уранијум пролази кроз процесе који резултују материјалом са повећаном концентрацијом изотопа уранијум-235.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана