Пјонгјанг лансирао ракету током састанка највиших генерала САД, Јапана и Јужне Кореје

Танјуг
Пјонгјанг лансирао ракету током састанка највиших генерала САД, Јапана и Јужне Кореје

ВАШИНГТОН- Сјеверна Кореја је извела ново пробно лансирање балистичке ракете у тренутку када је начелник Здруженог генералштаба америчке војске Марк Мили држао састанак са својим јужнокорејским и јапанским колегама на Хавајима.

Портпарол америчког Здруженог генералштаба, рекао је за Ројтерс да се сјевернокорејско лансирање догодило на крају састанка, који је дуго био планиран.

Он је додао да је сјевернокорејска балистичка ракета лансирана ка Јапанском мору.

Трилатерални састанак одржан је у кампу Смит на Хавајима, а посљедњи пут начелници генералштабова три земље састали су се у марту 2022.

Мили би требало током недјеље да отпутује у Јапан и Јужну Кореју.

Током ове године, Сјеверна Кореја је пробно испалила своју прву интерконтиненталну балистичку ракету на чврсто гориво и извела неуспјели покушај лансирања свог првог шпијунског сателита.

Резолуције Савјета безбједности УН забрањују Сјеверној Кореји коришћење технологије балистичких ракета, укључујући и лансирање сателита.

Лансирање је услиједило након што је Пјонгјанг раније ове недјеље запријетио да ће оборити америчке војне извиђачке авионе који лете изнад оближњих вода у Источном мору.

Ким Јо Џонг, високи сјевернокорејски званичник и сестра врховног вође Ким Џонг Уна, изјавила је да је амерички шпијунски авион у понедјељак најмање осам пута ушао у економску зону Сјеверне Кореје, пренијела је у уторак сјевернокорејска национална новинска агенције КЦНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана