„Питао сам Орбана зашто не подржава наш улазак у ЕУ“: Напет сусрет Зеленског и Орбана

ГС
Foto: X.com

КИЈЕВ - Украјински предсједник Володимир Зеленски увјерен је да ће европска финансијска инјекција од 50 милијарди евра, на коју је ставио вето мађарски челник Виктор Орбан, ипак ускоро стићи, заједно с већом подршком других савезника.

"Радимо на томе", рекао је украјински челник у уторак у Кијеву на својој годишњој конференцији за новинаре, преноси издање шпанског листа "Ел Паис" на енглеском језику.

Зеленски је такође окарактерисаао одлуку Европске уније о отварању приступних преговора као "велику побједу" за Украјину, након што је Мађарска одустала од свог противљења томе.

Признао је, међутим, да је његов однос с мађарским премијером, с којим се недавно сусрео у Буенос Аиресу на инаугурацији аргентинског предсједника Хавијера Милеија, сложен.

"У Аргентини сам питао Орбана зашто не подржава да уђемо у ЕУ. Није ми знао рећи", рекао је украјински челник.

"Можда његова политика није баш пријатељска према Украјини, иако смо комшије и имамо заједничке изазове", примијетио је.

Отварање приступних преговора с ЕУ подигло је морал у Кијеву, нарочито у тренутку када се суочава с другом зимом руске специјалне војне операције пуног обима. Али, та се земља такође суочава с тешком привредном ситуацијом док још увијек рачуна и чека на више од 100 милијарди евра финансијске подршке из Вашингтона и Брисела. Украјини је потребна ова помоћ како би опстала током сукоба којем се не назире крај. "Нико не зна када ће завршити", признао је Зеленски у уторак.

Украјина и њен предсједник пролазе кроз неке од најтежих тренутака од почетка сукоба. Русија је ојачала своју одбрану и учврстила свој положај на првим линијама окупираних територија на истоку и југоистоку, док је у исто вријеме ушла у фазу ратне економије те појачава производњу оружја. У међувремену, Украјина биљежи тек незнатна напредовања у противофанзиви у коју су се полагале велике наде и Украјинаца и земаља савезница.

Неки се аналитичари чак почињу питати да ли је Кијев почео губити рат. Зеленски, обучен у своју сада већ традиционалну војну одјећу у наступу на телевизији, одлучно је то негирао.

"Што се тиче бојног поља, Русија није постигла ниједан од својих циљева за ову годину", рекао је.

Руски предсједник Владимир Путин прошле је седмице утврдио да је циљ Русије и даље демилитаризација Украјине.

С обзиром на ограничени напредак противофанзиве, Зеленски је избјегао говорити о новим циљевима, уколико их има.

"Прије неколико мјесеци сви су говорили о циљевима и расправљали о појединостима како их постићи. Не би требало тако јер Русија има још оружја", рекао је.

ЕУ и други партнери имају потешкоћа с снабдијевањем Украјине муницијом и најсавременијим оружјем, а Кијеву такође треба и више војника. Али, за разлику од великог вала добровољаца који су се пријавили у војску у раним фазама специјалне војне операције, сада мало људи жели ићи на фронт.

Зеленски је открио да војска - која је недавно интензивирала своју кампању регрутације - настоји мобилисати између 450.000 и 500.000 нових регрута. Али, то је питање, како је истакао, "врло осјетљиво" и захтјева даљу расправу и разматрање. Ако се мобилизација одобри - а мораће је усвојити парламент - такође ће бити потребно додатно финансирање, додао је Зеленски.

Украјина је под све већим притиском како западна подршка финансијској помоћи земљи слаби.

У Сједињеним Државама, због унутрашњих политичких борби, односно противљења републиканских тврдолинијаша, Бијела кућа није успјела одобрити пакет од 60 милијарди долара за Украјину. Потез Мађарске да блокира помоћ ЕУ тој земљи још је један корак назад. Европски 27-члани блок неће поново рјешавати то питање до фебруара. Али, Зеленски је и даље самоувјерен.

"Сигуран сам да Сједињене Државе неће допустити да изгубимо", рекао је он у уторак.

Ипак, током недавне посјете САД-у украјински предсједник није успио придобити подршку за пакет помоћи. Штавише, могућа побједа Доналда Трампа - који је довео у питање политику демократског предсједника Џоа Бајдена према Украјини - на предсједничким изборима идуће године, могла би довести Украјину у још тежи положај. Зеленски је признао да би повратак Трампа у Бијелу кућу имао велики утицај на сукоб.

Нестрпљиво ишчекивање западне помоћи, ситуација на првој линији фронта и умор становништва које се готово 700 дана налази у сукобу, такође се преточило у политичке напетости. Посљедњих је седмица Зеленски наводно имао одређене несугласице с украјинским војним заповједником, генералом Валеријем Залужним. Предсједник је опоменуо свог врховног генерала након што је он изјавио да је сукоб ушао у слијепу улицу, преноси "Јутарњи лист".

"Имамо добар радни однос", рекао је Зеленски, који је имплицирао да су резултати Украјине на бојном пољу одговорност војног вођства, а самим тим и Залужног. Истовремено, популарност војног начелника порасла је посљедњих мјесеци, док је предсједникова благо опала. "Коју год позицију заузели, ради се о преузимању одговорности за свакодневне резултате", закључио је украјински предсједник, преносе Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана