Писац Салман Ружди појавио се у јавности први пут послије рањавања

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЊУЈОРК - Ирански писац Салман Ружди се први пут послије прошлогодишњег рањавања ненајављен појавио у јавности у четвртак на годишњој гала вечери ПЕН Америка у Њујорку, јављају амерички медији.

"Лепо је вратити се, насупрот не вратити се, што је постојало као могућност. Баш ми је драго што се коцкица окренула овако"; поручио је Ружди присутнима у Америчком музеју природне историје, гдје је дочекан овацијама.

На Руждија је исламско руководство Ирана 1989. године бацило фатву због романа "Сатански стихови", након чега деценијама живи под безбједносном заштитом.

Прошлог августа Руждија је напао ножем Хади Матар на једној књижевној вечери у Њујорку, усљед чега је био тешко рањен и изгубио је вид на једном оку. 

"Једноставно сам мислио да ако треба изабрати праву ствар за поновно појављивање онда је то ово. Бити дио свијета књига, борбе против цензуре и за људска права", навео је писац.

Примивши специјалну награду ПЕН-а "Центенарy Цоураге Аwард", Ружди је, примјетно слабијег гласа него раније, носећи наочале са једним затамљеним стаклом, истакао да то ради у име људи који су му притекли у помоћ у тренутку  напада.

"Ја сам био мета тог дана, али они су били јунаци. Храброст, тог дана, била је њихова, и захваљујем им се што су ми спасли живот. И само да додам. Терор нас не сме терорисати. Насиље нас не смије зауставити. Борба се наставља", поручио је Ружди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана