Пилоти "сухоја" предложени за награду

Срна
Пилоти "сухоја" предложени за награду

МОСКВА - Пилоти руских борбених авиона који су подигнути да идентификују амерички дрон који је био у извиђачкој мисији изнад Црног мора номиновани су за одликовање, саопштило је данас руско Министарство одбране.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу "предложио је за државне награде пилоте авиона "Су-27" који су спријечили америчку беспилотну летјелицу "МК-9" да наруши зону забране лета" коју је успоставила Москва током сукоба у Украјини, наводи се у саопштењу Министарства.

Додају да су границе те области познате свим корисницима међународног ваздушног простора, ,преноси "Раша тудеј".

Министарство није дало никакве личне податке о пилотима, нити је открило које би награде могли добити.

Пентагон је у уторак саопштио да су два руска авиона бацила гориво на дрон "МК-9" "рипер", при чему се један касније сударио са летјелицом и оштетио њен пропелер, оптужујући Москву за "небезбједне и непрофесионалне поступке".

Руско Министарство одбране је, међутим, одбацило ову оптужбу, рекавши да "сухоји" ниједном нису дошли у контакт са дроном нити су користили оружје.

Русија је саопштила да је амерички дрон летио са искљученим транспондерима, што представља кршење прописа зоне забрањеног лета, као и да се срушио након што је почео да "лети без контроле" као резултат "оштрих маневара".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана