Пилот који је покушао да обори авион експериментисао са психоделичним гљивама

ГС
Foto: ГС

ВАШИНГТОН - Пилот компаније Аласка ерлајнс који је током лета у недјељу, док није био на дужности, покушао да угаси моторе, рекао је полицији послије хапшења да вјерује да је имао нервни слом, као и да је недавно експериментисао са психоделичним гљивама јер му се погоршавало ментално стање.

Он је додао да је мислио да сања када је покушао да активира систем за гашење пожара у пилотској кабини, наводи се у федералној оптужници, преноси Глас Америке. 

Један пилот је чуо Емерсона како каже: „Нисам добро“, док је други видио како подиже руку и хвата црвене ручице за гашење пожара, које би активирале систем за гашење пожара у авиону и искључиле довод горива до мотора, кажу документи.

Први пилот је зграбио Емерсонову руку, али он се на почетку опирао и борили су се око 25 до 30 секунди прије него што се Емерсон смирио, кажу истражиоци. Други пилот је потом прогласио ванредно стање у лету, искључио аутопилот авиона и упутио се према Портланду.

Пилоти су рекли да никад прије нису упознали Емерсона и да су имали необавезни разговор о временским приликама и авионима током првог дијела лета.

Пилоти су истражиоцима рекли да је Емерсон успио савладати пилота који се с њим борио и  повући ручице, „то би искључило хидраулику и гориво моторима, претварајући авион у једрилицу за неколико секунди.“

Истражиоци су рекли да су стјуардесе на авиону касније рекле да им је Емерсон рекао „морате ме сада лисицама везати или ће бити лоше.“

Неколико тренутака касније, током спуштања авиона у Портланд, Емерсон са лисицама на рукама окренуо се према излазу за хитне случајеве и покушао зграбити ручку, али стјуардеса га је спријечила и покушала одвратити разговором.

Током ове епизоде, друга стјуардеса је рекла да је Емерсон рекао: „Покварио сам све“ и да је „покушао убити све“ прије него што је извадио свој телефон и покушао некоме послати поруку.

По доласку на аеродром, полицајци  су нашли Емерсона како сједи у задњем дијелу авиона, осигуран појасевима и с лисицама на рукама.

Емерсон је полицији рекао да ради за Аласка Аирлинес и да је пилот од 2001. године прије него што је рекао да је доживио „нервни слом“, да није спавао 40 сати и да се осјећа дехидрирано и уморно.

 

Из судских докумената није било могуће сазнати да ли је 44-годишњи Џозеф Дејвид Емерсон био под утицајем психоделичних гљивама док је био у авиону, али је један агент ФБИ написао да је пилот рекао полицији да их је узимао и да му је то био први пут.

Емерсон је ухапшен у недјељу вече у Орегону по оптужби за покушај убиства након што је посада авиона пријавила да је покушао да угаси моторе на лету од савезне државе Вашингтон до Калифорније, док је сједио на додатном сједишту у пилотској кабини.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана