Петнаестогодишњак први оптужен за нереде

Танјуг
Foto: Скај Њуз

ЛОНДОН - Петнаестогодишњак је постао прва особа оптужена за нереде током таласа немира који су захватили Велику Британију.

Британско тужилаштво саопштило је да ће се овај тинејџер, чији идентитет није објављен из законских разлога, појавити пред Судом за младе у Јужном Тајнсајду током дана и од њега ће бити затражено да се изјасни о кривици.

Он је оптужен за нереде у Сандерленду, на сјеверу Енглеске, који су се десили 2. августа, пренио је АП.

“Овај оптужени је један од бројних појединаца за које очекујемо да ће бити изведени пред суд”, рекла је Гејл Гилкрист, главни тужилац за сјевероисточну Енглеску.

Стотине људи ухапшено је од почетка нереда који су избили 30. јула након што су се интернетом прошириле дезинформације да је муслимански азилант осумњичен за напад ножем у којем је убијено троје дјеце.

Демонстранти, које су подстицали активисти крајње деснице, напали су џамију у Саутпорту, гдје су дјевојчице убијене, а насиље се убрзо проширило на градове и насеља широм земље.

Многи су оптужени за нарушавање јавног реда и осуђени, али нико до сада није био оптужен за нереде, теже дјело за које је запријећена максимална казна од 10 година затвора.

Прошле седмице, двадесетшестогодишњи мушкарац који је користио друштвене мреже да подстиче људе да пале хотеле у којима се налазе тражиоци азила, осуђен је на више од три године затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана