Петардама изазвани нереди у Њемачкој: Младић погинуо, дијете повриједило око

ГС
Петардама изазвани нереди у Њемачкој: Младић погинуо, дијете повриједило око

Велики нереди праћени сукобима уз употребу ватромета и остале пиротехнике забиљежени су током прославе Нове године широм Њемачке, а најгоре је било у Берлину. Епилог свега је 15 повријеђених полицајаца, а ухапшено је 300 хулигана.

 "Кажу да су пуцали на све што се кретало", написала је полиција на X.. Иако је полиција очекивала да ће до највећих нереда доћи у градској четврти Neukolln, ствари су ипак испале другачије. Подручја испред Црвене градске вијећнице код Alehanderplatza постало је мјесто међусобног сукоба. Око 500 људи, углавном младих, нападали су једни друге петардама и ракетама, које су испаљивали директно у масу.

Полиција је растјерала групу код познате Нептунове фонтане и кренула провјеравати ко посједује ватромет, након чега је група од 200 људи кренула пиротехничким средствима гађати полицајце.

Око 2 сата ујутро возило хитне помоћи погођено је пиротехничким средством, али срећом све је прошло без већих посљедица. Такође у Neuköllnu,, полиција је пронашла скровиште испуњено Молотовљевим коктелима који су били спремни за употребу. Комадићи тканине већ су били у боцама.

Под полицијском заштитом, ватрогасци из Берлина гасили су пожар у дому за пензионере у Неукöллну. Наводно је ракета улетјела кроз прозор. Спасиоци су из зграде изнијели штићеник умотане у термо деке и збринули повријеђене који су се нагутали дима. У 2:15 сати пензионери с виших спратова могли су се вратити у своје собе.

Хитна је такође имала пуне руке посла. Десет особа с озбиљним повредама које су настале дјеловањем пиротехнике примљено је у берлинску болницу. Регионална министрица унутрашњих послова Ирис Спрангер поручила је како је "99,9 посто људи" мирно славило. Гласноговорник ватрогасне службе говорио је о "нормалном дочеку Нове године". Засад нема информација о повријеђеним ватрогасцима, лреноси Кликс.

На Konstablerwacxey, централном тргу у Франкфурту на Мајни, ситуација је била на рубу ескалације. Стотине младих окупиле су се тамо и у више наврата бацале петарде на друге слављенике, али и полицајце. Снаге реда су их убрзо растјерала, при чему је ухапшено 20 особа.

До 3000 хулигана окупило се у модерном дјелу Connewitz u Leipzigu.. Изазивали су пожаре и напали полицијску станицу бацајући камење. На том подручју дјеловали су водени топови. Око 1:40 ујутро воденим топовима угашене су горуће барикаде и растјерани хулигани.

На  Augustuplatzy, тргу u Leipzigu., неколико људи је повријеђено од петарди. Како је саопштила полиција, међу страдалима је троје дјеце (6, 9 и 12 година). Дијете (12) превезено је у болницу с повредом ока, а одрасла особа била је без свијести.

У Солингену је полиција оградила цијело стамбено насеље јер су полицајци гађани пиротехником и камењем. Окупило се стотињак хулигана, а ватрогасци су угасили горуће барикаде након што је полиција осигурала поједине дијелове улице. У Коблензу је 18-годишњи младић погинуо од експлозије петарде. Мјере реанимације које су одмах покренуте нису помогле, а полиција у Коблензу истражује случај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана