Песков: Велика опасност од саботаже нуклеарке и катастрофалних посљедица

ГС/Агенције
Украјина
Foto: Танјуг/АП | Украјина

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 497. дана. Украјинска војска саопштила је да је уништила формацију руских снага у Макијевки, у Доњецкој области која је под контролом Русије. Руски званичници, међутим, тврде да је један цивил погинуо, а 36 повријеђено у нападима на Макијевку, Русија и Украјина размијениле су оптужбе за планирање напада на нуклеарну електрану Запорожје.

Карча: Спријечићемо украјински напад на нуклеарку, који желе да припишу Русији

Руске снаге ће спријечити Украјину да изврши напад на Запорожску нуклеарну електрану, који Кијев намјерава да припише Русији, изјавио је данас Ренат Карча, савјетник генералног директора руске државне нуклеарне корпорације Росенергоатом.

Карча је у уторак упозорио да украјинске оружане снаге планирају да нападну ЗНПП током ноћи 5. јула, пренио је ТАСС.

-Пријетња коју сам јуче споменуо још увијек постоји. Уз то, наше трупе су у високој приправности. Имамо све разлоге да им вјерујемо и да се ослонимо на њих да спријечимо оне иза ријеке, да не спомињемо њихове господаре иза Ламанша, од спровођења шеме коју су сковали - рекао је Карча за руску телевизију Канал један.

Он је раније казао да украјинска војска намјерава да нападне електрану далекометним, високо прецизним оружјем и беспилотним летјелицама.

Поред тога, према његовим ријечима, украјинске оружане снаге могу да употријебе муницију пуњену радиоактивним отпадом уклоњеном из јужноукрајинске нуклеарне електране 3. јула.

- Резервни план, који укључује употребу високопрецизне ракете Точка-У, наоружане бојевом главом испуњеном радиоактивним отпадом, такође, може да се примјени - рекао је Карча, позивајући се на информације које су му доступне.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски раније је оптужио Русију за наводну завјеру за терористички напад на електрану Запорожје. Портпарол Кремља Дмитриј Песков осудио је оптужбе Зеленског као још једну лаж.

Током гранатирања оштећена школа у Курској области

Школа у селу Тјоткино у руској Курској области озбиљно је оштећена у гранатирању које су извршиле украјинске снаге, саопштио је гувернер те регије Роман Старовојт.

Он је истакао да су Украјинци извршили укупно 12 напада, али да нема погинулих.

-Украјинске оружане снаге гранатирале су село Тјоткино у Глушковском округу. Регистровано је укупно 12 удара. "Школа број два" претрпјела је озбиљну штету - написао је Старовојт на "Телеграму".

Према његовим ријечима, оштећена је и једна стамбена зграда, пренио је ТАСС.

Старовојт је додао да ће у што скорије вријеме почети радови на санирању штете.

Песков: Велика опасност од саботаже нуклеарке и катастрофалних посљедица

Постоји велика опасност од саботаже у нуклеарки "Запорожје" у организацији Кијева, чије посљедице би могле бити катастрофалне, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-Ситуација је веома напета. Пријетња од саботаже кијевског режима је заиста огромна. Саботажа би могла имати катастрофалне посљедице - рекао је Песков новинарима.

Он је истакао да је Кијев већ показао да нема граница када је дигао у ваздух хидроелектрану "Каховка".

-Кијевски режим демонстрирао је више пута да, у ствари, нема граница. То смо недавно могли да видимо на примјеру експлозије у хидроелектрани „Каховка“, са застрашујући посљедицама. Према томе, примјењују се све мјере да се томе супротставимо - додао је Песков.

Портпарол компаније "Росенергоатом" Ренат Карча рекао је синоћ да Кијев планира напад на нуклеарку.

Захарова: Украјина планира терористички напад на нуклеарну електрану Запорожје

Украјина планира да изведе терористички напад на Запорошку нуклеарну електрану (ЗНПП), са могућим посљедицама по цео свет, изјавила је данас за радио Спутњик портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

-Предсједник Украјине Володимир Зеленски ће извести терористички напад на нуклеарну електрану Запорожје - рекла је она, пренио је ТАС С.

Према ријечима Захарове, ни САД ни Велика Британија то не виде као опасност.

-У међувремену, ниједан кутак планете неће остати нетакнут, јер постоје ствари као што су атмосфера, свјетски океан и пољопривреда - нагласила је она.

Број погинулих у Херсонској области порастао на 50

Број погинулих усљед рушења бране хидроелектране “Каховка” у Херсонској области порастао је на 50, речено је агенцији ТАСС у службама за ванредне ситуације.

-Број погинулих порастао је на 50, након што су пронађена тијела још двије особе. Хоспитализовано је 137 људи - изјавио је неименовани званичник једне од хитних служби.

У ранијим извјештајима наведено је да је погинуло 48, а повријеђено 134 људи.

Украјинске снаге извршиле су ракетни напад на “Каховку” 6. јуна. У нападу су уништени хидраулични вентили на брани, што је довело до неконтролисаног изливања воде.

Колапс бране, након којег је дошло до поплава, проузроковао је и велику материјалну штету.

Спријечен терористички напад на Сахалину

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је да је осујетила припреме за терористички напад на енергетско постројење и војну канцеларију за регрутовање на руском острву Сахалин.

У саопштењу се наводи да је у акцији приведен руски држављанин рођен 1980. године, који је присталица украјинског неонацизма.

-Руска ФСБ у граду Јужно-Сахалинск прекинула је припреме за терористички напад на енергетско постројење и војни комесаријат на острву. Као резултат предузетих мјера, приведен је руски држављанин рођен 1980. године, који је присталица украјинског неонацизма и који је био умијешан у илегалне активности -

Гладков : Украјинске снаге извршиле нападе на руске регионе Курск и Белгород

Руски региони Курск и Белгород нашли су се под ватром украјинских снага, а једна жена је задобила ране грудног коша од гелера током напада на град Белгород, потврдио је данас гувернер Белгорода Вјачеслав Гладков.

Гладков је рекао да су руске одбрамбене снаге обориле три ваздушна пројектила, укључујући један дрон, наводећи да су украјинске снаге испалиле 12 плотуна из ракетних лансера Град и да је оштећено најмање осам приватних кућа, преноси Гардијан.

-Напад на град Валујики трајао је више од једног сата. Системи противваздушне одбране су дејствовали, али има разарања на тлу - написао је Гладков у апликацији за размјену порука Телеграм, не прецизирајући да ли је ријеч о ракетном, артиљеријском или ваздушном нападу.

Роман Старовојт, гувернер Курске области, сјеверно од Белгорода, такође на граници са Украјином, потврдио је да су у украјинском нападу оштећени школа и приватна кућа у селу Тјоткино, али ни он није прецизирао о којој врсти напада је ријеч, преноси Ројтерс. Украјина готово никада јавно не преузима одговорност за нападе унутар територије Русије или на територије под руском контролом у Украјини, наводи агенција.

Обје стране поричу да у својим операцијама циљају цивиле, али експлозије и напади на руске регионе који се граниче са Украјином су се посљедњих мјесеци дешавали скоро свакодневно. За ове нападе руски званичници окривљују украјинске снаге или проукрајинске диверзанте.

Украјина:Уништена руска јединица у Макијевки, Русија:У нападу гађани цивили

Украјинска војска саопштила је да је уништила формацију руских снага у Макијевки, у Доњецкој области која је под контролом Русије.

Руски званичници, међутим, тврде да је један цивил погинуо, а 36 повријеђено у нападима на Макијевку, јавио је Ројтерс.

-Као резултат прецизног гађања које су извеле јединице Одбрамбених снага, још једна формација руских терориста у привремено окупираној Макијевки престао је да постоји - наводи се у поруци на Телеграму канцеларије за стратешку комуникацију украјинских Оружаних снага, преноси Интерфакс Украјина.

 Лидер самопроглашење Доњецке Народне Републике Денис Пушилин саопштио је да је касно синоћ "непријатељ извео сурове нападе на стамбена подручја и болнички комплекс"  и да су међу повријеђенима двоипогодишње и седмогодишње дијете.

Русија и Украјина размијениле оптужбе за планирање напада

Русија и Украјина размијениле су оптужбе за планирање напада на нуклеарну електрану Запорожје.

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је у телефонском разговору са француским колегом Емануелом Макроном да руске снаге спремају "опасне провокације у Запорожју“, након што је савјетник директора руске енергетске компаније „Росенергоатом“ Ренат Карча изнио тврдњу да ће украјинске снаге у сриједу увече напасти нуклеарну електрану прецизним оружјем и беспилотним летјелицама.

Зеленски је навео да су се он и Макрон сагласили да "ситуацију држе под максималном контролом заједно са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију (ИАЕА)“.

Украјинске оружане снага навеле су у саопштењу да постоје оперативни подаци да су на кров трећег и четвртог реактора нуклеарке постављене експлозивне направе и да је могућ напад "у блиској будућности".

Додаје се да експлозије тих направа не би оштетиле реакторе, да би се створила слика да је нуклеарка гранатирана са украјинске стране.

Претходно је Карча рекао да ће украјинске снаге у сриједу увече напасти нуклеарну електрану Запорожје прецизним оружјем и беспилотним летјелицама.

Карча је за телевизију Русија 24 рекао да је та информација примљена данас и да је добио овлашћење да говори о томе.

Рекао је и да Украјина планира да из авиона избаци муницију пуњену радиоактивним отпадом уклоњеним из Јужноукрајинске нуклеарне електране 3. јула, пренијеле су РИА Новости.

Ниједна страна није изнела доказе за своје тврдње.

Нуклеарна електрана Запорожје налази се на лијевој обали Дњепра у близини града Енергодара.

Нуклеарка је од 2022. године под контролом руских снага.

Двије стране у сукобу су се у прошлости међусобно оптуживале за гранатирање територије нуклеарне електране и града Енергодара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана