Песков: Улазак Украјине и Молдавије могао би да дестабилизује Унију

Танјуг
Песков: Улазак Украјине и Молдавије могао би да дестабилизује Унију

МОСКВА - Одлука Европске уније да са Украјином и Молдавијом отвори приступне преговоре је политичка и могла би да дестабилизује Унију, оцијенио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"ЕУ сада пролази кроз не најбоља времена у својој историји, како у погледу функционисања, тако и у погледу економије.

Зато је, наравно, јасно да је ово апсолутно исполитизована одлука и жеља ЕУ да на тај начин покаже своју подршку овим (двема) земљама", рекао је Песков новинарима, преноси Интерфакс.

Према ријечима Пескова, такве нове чланице заправо могу дестабилизовати ЕУ.

"ЕУ је увијек имала прилично строге критеријуме за приступање. У овом тренутку је очигледно да ни Украјина ни Молдавија не испуњавају те критеријуме", рекао је портпарол Кремља. Песков сматра да "преговори о приступању ЕУ могу да трају годинама и деценијама"

Навео је да Русија то пажљиво прати, јер је на истом континенту са ЕУ. Коментаришући давање статуса кандидата за чланство Грузији, он је рекао да су то апсолутно суверене ствари Грузије, као и када је ијреч о Украјини и Молдавији, али да је политизација и те одлуке одмах видљива. Према његовој оцијени, жели се демонстрирати политичка воља, чак, можда, и на штету веома сложене структуре ЕУ.

"На наше жаљење, сваки пут ова жеља да се демонстрира таква политичка воља у великој јмери је заснована на жељи да се Русија додатно провоцира и да се те земље антагонизују према Русији", рекао је портпарол Кремља.

Европски савјет одлучио је у четвртак да почну преговори са Украјином и Молдавијом о приступању ЕУ, а да Грузији буде додељен статус земље кандидата за придруживање Унији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана