Песков: Став Украјине у складу са ставом Кремља

Танјуг
Foto: Ура. ру

МОСКВА - Изјава украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе о спремности Кијева за разговоре са Москвом у складу је са ставом Кремља, али су потребна додатна појашњења, изјавио је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков.

“Сви смо сазнали из извјештаја из Пекинга да је такву изјаву дао на састанку са Ванг Јијем. Могло би се рећи да је порука сама по себи у складу са нашим ставом. Знате, Русија никада није одбила разговоре, остаје отворена. За преговарачки процес, међутим, детаљи су важни и ми их још не знамо, па хајде да сачекамо нека појашњења која ће очигледно услиједити”, рекао је портпарол Кремља, преноси ТАСС.

Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји је на састанку са Кулебом скренуо пажњу на чињеницу да постоји ризик од ескалације сукоба у Украјини и његовог ширења ван граница државе, на шта је Кулеба рекао да Украјина је Украјина спремна и жели да разговара са Москвом.

Према ријечима украјинског министра спољних послова, “разговори треба да буду рационални, садржајни и усмјерени на постизање праведног и трајног мира”.

Послије састанка, украјинско министарство спољних послова објавило је саопштење у којем је објаснило да би преговори могли да се одрже у “одговарајућој фази”. Министарство је навело да се сада „не примјећује” спремност руске стране да се укључи у дијалог.

Украјински предсједник Володимир Зеленски је 2022. године потписао указ према којем земља одбија да преговара са Русијом све док је предсједник Владимир Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана