Песков: САД одавно прате европске лидере, није искључено да су шпијунирале Зеленског

ГС
Песков: САД одавно прате европске лидере, није искључено да су шпијунирале Зеленског

МОСКВА - Портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков оцијенио је документе Пентагона који су процурили на интернету прилично занимљивим.

- Сви се они проучавају, анализирају, о њима се нашироко расправља - рекао је портпарол Кремља, пренијеле су РИА Новости.

Он је, такође, одговорио на наводе о умјешаности Русије у цурење информација.

- Сви знамо да постоји таква тенденција да се за све, увијек и свуда окриви Русија, али ово је уобичајена болест, тако да нема шта да се коментарише - додао је Песков.

Упитан о могућности да је Вашингтон шпијунирао и украјинског предсједника Володимира Зеленског, Песков је рекао да се то не може искључити, пренио је Ројтерс.

- Али чињеница да су САД шпијунирале бројне шефове држава, посебно у европским престоницама, већ дуже вријеме, јављала се више пута узрокујући разне скандалозне ситуације - истакао је Песков.

Претходно је телевизија “Си-Ен-Ен” (CNN), позивајући се на тајна документа Пентагона која су процурила на интернету објавила да су САД шпијунирале Зеленског, пренио је Спутњик.

Медији су најприје у четвртак преносили да Пентагон истражује цурење на друштвеним мрежама повјерљивих материјала који описују стање украјинских трупа и планове САД и НАТО да их ојачају. Лист “Њујорк тајмс” је примијетио да документи, датирани почетком марта, наводно круже “руским провладиним каналима на Телеграму”.

У петак су медији писали о новим “цурењима” докумената. Како је навео лист, на интернет је могло доспјети више од 100 докумената, а штета од инцидента се процјењује као значајна. Истовремено, Ројтерс је, позивајући се на америчке званичнике, навео да не искључује могућност да су тајни материјали који се односе на украјинске снаге могли бити фалсификовани.

Портпарол Кремљ је такође говорио о Кини и навео да Пекинг има свако право да одговори на оно што су кинеске власти назвале “провокацијама” и да изведе војне вјежбе код Тајвана. У разговору са новинарима, Песков је, такође, рекао да је тешко замислити Француску, чији је предсједник Емануел Макрон прошле седмице посјетио Кину, као посредника у Украјини јер је Париз стао на страну једне од страна у сукобу.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана