Песков: Русија осуђује покушаје блокаде уласка у Кијевско-печерску лавру

Танјуг
Песков: Русија осуђује покушаје блокаде уласка у Кијевско-печерску лавру

МОСКВА - Русија оштро осудјује покушаје украјинске полиције да блокира улаз у манастир Кијево-Печерска лавра у Кујеву, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитир Песков.

“Наш став је добро познат. Он остаје доследан. Ми осуђујемо такве поступке”, рекао је Песков, а преноси ТАС С. Украјинска полиција раније данас ушла је у просторије Кијевско-Печерске лавре и блокирала улазе, саопштио је Савез православних новинара Украјине.

Нови сукоби око Кијевско - печерске лавре почели су када је Министарство културе Украјине обавестило канонску Украјинску православну цркву (УПЦ) о једностраном раскиду уговора о закупу манастира, а монасима је речено да морају да напусте Лавру 29. марта.

Министар културе Александар Ткаченко, тада је рекао да монаси могу да остану у Лаври под условом да пређу у неканонску Православну цркву Украјине.

Комисија Министарства културе требало је да почне пријем објеката лавре 30. марта, али верници два дана заредом нису дозволили њеним представницима да уђу на територију манастира. УПЦ је саопштила да комисија нема овлашćења да почне да ради, пошто нема одлуке суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана