Песков: Нико не жели Турску у Европи

Срна
Foto: Илустрација

МОСКВА - Турска не би требала да гаји илузије да би јој једног дана могло бити дозвољено да се придружи ЕУ, док Русија наглашава своју жељу за чврстим руско-турским односима упркос неслагањима, укључујући и она у вези са проширењем НАТО-а, саопштено је из Кремља.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је да Русија види ширење НАТО-а као пријетњу сопственој безбједности, али је умањио значај новинарске сугестије да се "Турска окреће од Русије ка Западу".

"Турска може да се оријентише ка Западу, знамо да је у историји Републике Турске било периода интензивне оријентације ка Западу, било је периода мање интензивних", рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање о одлуци Турске, која је чланица НАТО-а, да одустане од противљења придруживању Шведске Алијанси уочи дводневног самита тог војног савеза у Литванији.

Песков је напоменуо да је, такође, познато да нико, односно Европљани, не жели да види Турску у Европи.

"У том смислу наши турски партнери не би требали да носе ружичасте наочаре", нагласио је портпарол Кремља.

Он је алудирао на дугогодишњи отпор ЕУ према пријему Турске, велике, релативно сиромашне муслиманске земље која се налази у близини Блиског истока, а која се први пут пријавила за улазак у блок 1987. године.

Песков је навео да Русија схвата да Турска мора да испуни обавезе као чланица НАТО-а у вези са Шведском, али је и додао да Москва жели да настави да гради обострано корисне односе са Анкаром упркос "свим неслагањима".

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган настојао је да одржи добре односе и са Москвом и са Кијевом током шеснаестомјесечног рата у Украјини. Ердоган је одбио да се придружи санкцијама Запада против Русије због руске специјалне војне операције и позвао руског предсједника Владимира Путина да посјети Турску у августу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана