Песков: Напад у Доњецку "монструозан чин тероризма

ГС/Агенције
Песков: Напад у Доњецку "монструозан чин тероризма

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 697 дана. Високи комесар УН за људска права Фолкер Турк и канцеларија коју он предводи (ОХЦХР) морају јавно да реагују на украјинско гранатирање цивила у Доњецку, изјавио је стални представник Русије у сједишту УН у Женеви Генадиј Гатилов. Руске снаге не одустају од покушаја да опколе Авдејевку, а украјинске трупе чврсто држе одбрану наносећи Русима значајне губитке, саопштио је јутрос Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Песков: Напад у Доњецку "монструозан чин тероризма

Русија оштро осуђује јучерашњи смртоносни украјински напад на цивиле у граду Доњецку, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Ми оштро осуђујемо овај напад. Наставља се специјална војна операција како бисмо заштитили наш народ од овакве опасности - рекао је Песков новинарима.

Он је истакао да напад представља "монструозни чин тероризма, јер је оружје кориштено неселективно".

Кремљ је саопштио да украјински удар на цивиле у Доњецку употребом непрецизног оружја показује злокобну страну Кијева.
Према посљедњим подацима, у нападу на пијацу у Доњецку погинуло је најмање 27 цивила, док је 25 рањено.

Лидер Доњецка Денис Пушилин изјавио је раније да су украјинске трупе у овом нападу користиле артиљеријске системе 152 милиметра и 155 милиметара.

Пушилин је додао да је данас у Доњецку проглашен дан жалости.

 

Наришкин: САД почеле да формирају колонијалну администрацију у Украјини

САД су почеле да формирају колонијалну администрацију у Украјини у оквиру политике која има за циљ потпуно потчињавање те земље, изјавио је данас директор руске спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин.

-Према плану Вашингтона, администрацију ће чинити Украјинци који су прошли обуку на Западу и заклели се на оданост америчким интересима - истакао је он у саопштењу које је објавила руска спољна обавјештајна служба (СВР), преноси ТАСС.

Према његовим ријечима украјински предсједник Володимир Зеленски наставиће да игра по америчком диктату јер Вашингтон има довољно компромитујућих доказа да га уништи.

-Зеленски схвата да компромитујући докази које Американци имају против њега могу да га униште као предсједника и он ће зато наставити да игра на музику својих америчких господара - истакао је Наришкин.

Оцјењује да САД стално повећавају вазалну зависност Кијева од Вашингтона јер су, како каже, амерички савјетници заступљени у свим кључним владиним агенцијама Украјине.

-То је слично начину на који су Англосаксонци слали своје политичке агенте да заправо владају и контролишу локалне власти у својим колонијама током Британског царства - закључио је Наришкин.

 

Гатилов: Турк и његова канцеларија морају да реагују на почињено дивљаштвo

Високи комесар УН за људска права Фолкер Турк и канцеларија коју он предводи (ОХЦХР) морају јавно да реагују на украјинско гранатирање цивила у Доњецку, изјавио је стални представник Русије у сједишту УН у Женеви Генадиј Гатилов.

-Позивамо високог комесара УН за људска права Фолкера Турка и његову канцеларију да не дозволе да такви злочини прођу незапажено, да јавно реагују на овај чин чистог дивљаштва - рекао је Гатилов.

Према посљедњим подацима, у украјинском гранатирању пијаце у Доњецку јуче послије подне погинуло је 27 људи, док је 25 рањено.

Први замјеник сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански најавио је да ће офанзива украјинских оружаних снага на Доњецк бити једна од тема о којој ће се разговарати на сједници Савјета безбједности УН на захтјев Русије.

Туск допутовао у Кијев

Премијер Пољске Доналд Туск допутовао је данас у Кијев, саопштено је из Тусковог кабинета.

У саопштењу се наводи да је посјета Туска знак подршке Украјини у рату против Русије, у вријеме када се ближи годишњица почетка руске специјалне војне операције.

Кабинет је објавио видео-снимак у којем је приказано како Туск долази на главну жељезничку станицу у Кијеву.

Тускова посјета подудара се са обиљежавањем Дана јединства у Украјини.

Варшава је један од кључних савезника Кијева од почетка руске специјалне војне операције у Украјини и захтијева од западних партнера да пруже додатну финансијску и војну подршку украјинским властима.

Генералштаб Украјине: Руске трупе не одустају од покушаја да опколе Авдејевку

Руске снаге не одустају од покушаја да опколе Авдејевку, а украјинске трупе чврсто држе одбрану наносећи Русима значајне губитке, саопштио је јутрос Генералштаб Оружаних снага Украјине.

На том правцу украјинске снаге су одбиле 17 напада, преноси украјинска новинска агенција Униан.

На купјанском правцу Оружане снаге Украјине одбиле су седам, а на правцу Лимана пет руских напада.

Одбијени су и руски напади код Бахмута, Марјинке и Запорожја, наводи украјински генералштаб.

Украјинско ваздухопловство: Уништено свих осам дронова којима је Русија напала Украјину

Снаге украјинске ПВО уништиле су ноћас свих осам дронова типа шахед којима је Русија напала Украјину, саопштило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине.

Дронови су уништени изнад Николајевске, Херсонске, Дњепропетровске и Кировоградске области, преноси Интерфакс Украјина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана