Песков: Кратковида изјава Столтенберга да дугометни удари нису црвена линија за Русију

Танјуг
Песков: Кратковида изјава Столтенберга да дугометни удари нису црвена линија за Русију

МОСКВА – Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је данас „кратковидим” и „разметљивим” изјаве одлазећег генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга у којима „не схвата озбиљно” изјаве руског предсједника Владимира Путина о посљедицама напада на Русију западним оружјем.

„Таква разметљива жеља да се изјаве руског предсједника не схватају озбиљно је апсолутно кратковида. То је непрофесионалан корак и склон сам да то припишем одлазећој функцији Столтенберга”, рекао је Песков, преноси РИА новости.

Столтенберг је јуче у интервјуу за Тајмс рекао да дозвољавање Кијеву да покрене ракетне ударе дугог домета на Русију не би представљало црвену линију која води ескалацији.

Додао је да подржава земље, укључујући Велику Британију и Француску, које су сматрале да Кијеву треба дозволити да користи ракете дугог домета.

Путин је прошле седмице рекао да НАТО разговара не само о могућности да украјинске оружане снаге користе западно оружје дугог домета, већ и о директном учешћу у сукобу.

Према његовим ријечима, Украјина већ напада руску територију дроновима и другим средствима. Када је у питању употреба високопрецизног далекометног наоружања западне производње, треба разумјети да се такве операције изводе уз учешће војног особља земаља алијансе, јер само оне могу да унесу летачке мисије у ракетне системе, објаснио је Путин.

Он је нагласио да ће директно учешће Запада у сукобу значајно промијенити његову суштину и значити да чланице НАТО, САД и европске земље, ратују са Русијом.

Песков је нагласио да је Путинова изјава о посљедицама напада дубоко у Русију крајње јасна и недвосмислена.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски је мјесецима тражио од савезника да дозволе Украјини да употреби западне ракете, укључујући амерички АТАЦМС дугог домета и британске Сторм Шедоу да би гађала циљеве дубоко на територији Русије, како би ограничила способност Москве да покрене нападе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана