Песков: Апсурдна одлука Данске о истрази о експлозији на Сjеверном

Танјуг
Foto: Dzeninfra.ru

МОСКВА - Кремљ је зачуђен апсурдном ситуацијом у данској истрази на експлозијама на Сjеверном току, јер са једне стране, имамо признање да је дошло до намjерне саботаже, а са друге да се одустаје од даље истраге'', изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је тако прокоментарисао саопштење данске полиције, у којем се наводи да је током истраге утврђено да је експлозија на гасоводу Сjеверни ток била посљедица саботаже, али да се одустаје од даље истраге, пошто нема довољно основа та покретање кривичног поступка, преноси Интерфакс.

Песков је истакао да је, када се узму у обзир информације и подаци које је истрага открила, јасно да су почели да допиру до ''својих најближијих савезника''.

“У почетним фазама ове истраге више пута смо се обраћали Данцима тражећи информације о томе шта се догодило, али смо били одбијени. Нисмо могли да учествујемо ни у каквим истражним радњама, а не можемо ни сада да добијемо никакве информације. Али ситуација у овом случају је толико очигледна да се може изразити само апсолутно чуђење и ништа друго'', рекао је он.

Додао је да ће Русија наставити да прати ситуацију како би добила што више информација.

Данска је раније данас саопштила да је обуставила истраге о експлозијама из септембра 2022. године на гасоводу Сјеверни ток, којим је транспортован гас из Русије у Њемачку, а након што је претходно и Шведска прекинула истрагу.

''Истрага је довела до закључка власти да је дошло до намјерне саботаже гасовода. Међутим, процјена је да нема довољно основа за покретање кривичног поступка у Данској”, наводи се у саопштењу полиције у Копенхагену, преноси Ројтерс.

Сјеверни ток 1 и 2, који су транспортовали гас испод Балтичког мора, оштећени су у низу експлозија у шведским и данским економским зонама, након чега је велика количина метана доспјела на површину.

Русија и Запад, који су у завади око руског напада на Украјину у фебруару 2022. године, упирале су прстом једна у другу.

Све стране негирале су било какву умјешаност, и нико није преузео одговорност.

Шведска је раније овог мјесеца обуставила истрагу о експлозијама, наводећи да нема довољно јурисдикције над случајем, али је предала доказе њемачким истражитељима, који тек треба да објаве сазнања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана