Перу: Болуарте најавила могућност да буде проглашено ванредно стање

Срна
Foto: Танјуг/АП

ЛИМА- Нови предсједник Перуа Дина Болуарте саопштила је данас да би у цијелој држави могло да буде проглашено ванредно стање због протеста који су захватили земљу након смјене предсједника Педра Кастиља.

Она је навела да ће бити организован састанак на највишем ниво да би се извршила "процјена могућност проглашења ванредног стања у цијелој земљи" и додала да се нада да до тога неће доћи, преноси ТАСС.

Бивши председник Педро Кастиљо позвао је раније полицију и војску да обуставе насилни обрачун са људима који протестују и окривио Болуартеову за смрт демонстраната.

Протести су посебно били насилни у главном граду Перуа, Лими, наводи АП.

Канцеларија омбудсмана Перуа саопштила је јуче да је седам особа погинуло од почетка демонстрација у сриједу, укључујући петоро у понедјељак.

Кастиљо је јуче током саслушања рекао да је неправедно и произвољно притворен и захвалио је својим присталицама на ангажовању и борби од када је приведен.

Судија је рекао да докази указују на то да је Кастиљо пресретнут док је покушавао да дође до мексичке амбасаде да затражи азил.

Суд је одлучио да Кастиљо остане у притвору пошто је судија одбио његову жалбу јер власти воде поступак против њега.

Кастиљо је приведен убрзо након што су га посланици збацили када је тражио да распусти Конгрес пре гласања о опозиву.

Болуартеова је у понедјељак дјелимично пристала на захтјеве демонстраната, најављујући у обраћању на националној телевизији да ће послати Конгресу приједлог да се избори одложе за април 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана