Пентагон у страху: Шта то раде Руси и Кинези на Арктику?

ГС
Пентагон у страху: Шта то раде Руси и Кинези на Арктику?

Русија и Кина све јаче сарађују на Арктику, што би могло да утиче на регионалну стабилност, саопштила је америчка војска у понедјељак у својој стратегији за Арткик.

Русија је поново активирала стотине војних локација из совјетског доба на Арктику, наводи се у извјештају. Кина, која себе описује као земљу "блиском Арктику", такође тамо има амбиције и рекла је да намјерава да изгради "поларни пут свиле".

Кина привлаче минералне ресурси и сматра како отапање леда отвара нове трговачке путеве.

"Кина и Русија све више сарађују на Арктику путем разних инструмената националне моћи", наводи се у извјештају Пентагона.

"Иако преостају значајна подручја неслагања између НРК и Русије, њихово растуће усклађивање у региону изазива забринутост и министарство одбране наставља да прати ову сарадњу", додаје се.

Арктички поморски путеви се све више користе за повезивање великих економија широм Тихог и Атлантског океана, пошто глобално загријевање смањује ледене омотаче и омогућава дуже периоде без леда на мору.

Кина и Русија заједно раде на развоју арктичких бродских рута док Русија настоји да испоручи више нафте и гаса Кини усред западних санкција, а Пекинг тражи алтернативу за Малајски пролаз.

У извјештају Пентагона се додаје да Кина жели да искористи "динамику промјена на Арктику како би остварила већи утицај и приступ, и искористила арктичке ресурсе и играла већу улогу у регионалном управљању."

Овог мјесеца, САД, Канада и Финска ће формирати конзорцијум за изградњу бродова ледоломаца, намијењених за јачање савезничке бродоградње и супротстављање Русији и Кини у све стратешким поларним регионима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана