Пентагон: САД мора више да улаже на Арктику како би била у кораку са Русијом и Кином

Танјуг
Foto: Агенције

ВАШИНГТОН - Америчко министарство одбране мора више да инвестира у надоградњу сензора и свемирске технологије на Арктику како би одржало корак са Кином и Русијом које тамо све више дјелују, укључујући заједничке војне вјежбе, оцијенио је Пентагон.

Замјеница министра одбране Кетлин Хикс рекла је да је "критично вријеме" за Арктик и да "климатске промјене, противници и деградирајуц́а инфраструктура САД" приморавају министарство да преиспита како да Арктик одржи безбиједним, преноси АП.

Арктичка стратегија у великој мери захтева вец́у потрошњу на високотехнолошке сензорске и радарске системе, низ војне опреме и наставак улагања у свемирску базу "Питуфик", базу америчких свемирских снага у сјеверозападном дијелу Гренланда.

Лидери Министарства одбране су више од протекле деценије упозоравали да САД треба да појачају своје активности на Арктику како би биле у кораку са Кином и Русијом јер климатске промјене чине хладни регион приступачнијим.

Међутим, Арктик са собом носи низ изазова, преноси АП, укључујући захтјеве за лукама, оружјем, дроновима и опремом која може да издржи климу, као и додатним бродовима који могу да поднесу хладне воде и пробију лед.

Хладно време такође ограничава војну обуку и утиче на опрему. А регион, који има ограничену сателитску покривеност, захтијева далеко шири низ сензора за комуникацију.

Кина је повећала сопствену активност у региону, укључујући своја три брода ледоломца који врше цивилно-војна истраживања у региону.

Русија, која има највећу арктичку територију, укључујући важне стратешке нуклеарне способности, попут балистичких ракетних снага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана