Пенс мора да свjедочи пред великом портом о разговорима са Трампом

Танјуг
Пенс мора да свjедочи пред великом портом о разговорима са Трампом

ВАШИНГТОН - Амерички Федерални суд пресудио је да бивши потпредсjедник САД Мајкл Пенс мора да свjедочи пред великом поротом о разговорима које је водио са бившим предсjедником САД Доналдом Трампом непосредно пред догађаје из 6. јануара 2021, када су Трампове присталице упале у Капитол.

Како преноси Ројтерс, у пресуди се наводи да Пенс и даље може да одбије да одговара на питања у вези са његовим поступцима из тог периода, као и да Пенс има право да се жали на ту одлуку.

CNN наводи да је оваква пресуда побједа специјалног савјетника Џека Смита, који је раније ове године позвао Пенса на свједочење и објављивање докумената.

Неколико дана након што су објављене вијести о судском позиву Пенсу, он и његови савјетници су наговијестили да ће бивши потпредсједник оспорити судски позив у складу са уставном клаузулом о говору или дебати, која штити посланике од одређених радњи за спровођење закона које су повезане са њиховим државничким дужностима.

-Борићу се против позива Бајденовог Министарства правде да се појавим пред великом поротом јер вјерујем да је то неуставно и без преседана' -рекао је тада Пенс.

Он је сугерисао да се уставна клаузула односи и на његове поступке из 2021. које тужилаштво истражује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана