Пелоси: Животни циљ ми је да Трамп више не крочи у Бијелу кућу

Танјуг
Пелоси: Животни циљ ми је да Трамп више не крочи у Бијелу кућу

ВАШИНГТОН - Бивша предсједница Представничког дома америчког Конгреса, демократа Ненси Пелоси, изјавила је да је њен животни циљ да републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп никада више не крочи у Бијелу кућу и да је морала да предузме нешто и да је зато подржала повлачење кандидатуре Џозефа Бајдена.

Она је то изјавила у разговору са новинарима приликом представљања своје књиге, при том лупивши девет пута о сто како би потврдила своју одлучност и објаснила да је морала да предузме нешто јер јој је било неподношљиво да посматра развој догађаја који је Трампу толико олакшавао пут ка Белој кући, преноси Вашингтон Пост.

Пелоси је казала да се зато прикључила напорима да убиједи предсједника Џозефа Бајдена да напусти изборну трку јер је убједљиво губио кампању, посипајући ружама побједнички пут Трампа.

-Заиста сам жељела бољу кампању. Ми нисмо имали кампању која би побиједила. Чланство је то знало у својим окрузима - казала је она новинарима.

У својим до сада најопширнијим изјавама о политичком земљотресу у протеклих пет недјеља, Пелоси је рекла да су Бајденов дебакл у ТВ дуелу 27. јуна и оно што је услиједило показали двије узнемирујуће ствари због којих би повратак Трампа на власт био неминован.

Прво, предсједник је имао лош учинак као кандидат, а затим и његова кампања је била погрешна.

Пелоси није жељела да говори о детаљима разговора са Бајденом и другим демократским званичницима након ТВ дебате, понављајући да није предводила било какве напоре да се Бајден склони пошто је низ демократа довео у питање способност предсједника да добије изборе.

Признала је, међутим, да је савјетовала и консултовала се са многим званичницима демократа који су очајнички жељели да виде промјену предсједничког кандидата.

Она им је поручила да главне савјетнике Бајдена затрпају притужбама и замјеркама.

На питање да ли је икада директно рекла Бајдену да треба да се повуче, или ће Трамп побиједити, Пелоси је избјегла да одговори.

-Нећу одговорити на то питање - рекла је она.

Бијела кућа одбила је да коментарише наводе Пелосијеве.

Бивша предсједавајућа Представничког дома америчког Конгреса објавила је књигу “Умјетност моћи, моја прича као прве жене предсједнице Представничког дома” у којој тражи да се заустави политичко насиље у САД.

Њена “мека моћ”, која је очигледна и кроз ову књигу, манифестовала се и током ових протеклих неколико бурних недјеља у којима се предсједник Џозеф Бајден повукао из изборне трке, дајући подршку потпредсједници Камали Харис која је сада доспела у први план као демократски предсједнички кандидат, наводи АП.

Пелоси је та која је јавно охрабрила Бајдена да донесе одлуку о својој кампањи за реизбор у тренутку када је он инсистирао да не планира да се повуче.

Када се Бајден, ипак, повукао, подржавши Харисову за свог насљедника, Пелоси је исказала велику подршку будућем Камалином кандидату за потпредсједника Тиму Волцу.

-Мислим да је дио нашег циља у свему овоме био да се очува Бајденово наслеђе које је сјајно, а које би било изгубљено када би у Белу кућу поново дошао Бозо”, рекла је она користећи свој надимак за републиканског председничког кандидата Доналда Трампа. На питање да ли ће демократе поново освојити контролу над Представничким домом Конгреса, Пелоси је одговорила да је то у плану. Одговарајући на питање да ли наслов њене књиге има везе са Трамповом књигом “Умјетност споразума” одговорила је да ништа што ради нема везе са њим, осим његовог пада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана