Пекинг тужио Вашингтон

Срна
Foto: Агенције

ПЕКИНГ- Кина је пред тијелима Свјетске трговинске организације /СТО/ покренула спор против САД због оштрих ограничења извоза кинеских чипова, чиме Вашингтон жели да другу по величини свјетску економију ограничи у примјени највиших технолошких достигнућа.

Подношење тужбе је начин на који се тражи рјешавање кинеских забринутости правним средствима и неопходан начин за одбрану легитимних интереса Кине, саопштило је кинеско Министарство трговине, преноси "Глобал тајмс".

"Посљедњих година САД генерализују концепт националне безбједности и злоупотребљавају мјере контроле извоза, што омета нормалну међународну трговину чиповима и другим производима, а угрожава и стабилност глобалног индустријског ланца и ланца снабдијевања", наводи се у саопштењу.

За кинеско Министарство трговине ријеч је о типичној пракси трговинског протекционизма који нарушава међународни економски и трговински поредак, крши међународна економска и трговинска правила, основне економске законе и штети глобалним интересима мирног развоја.

Кинеско министарство позвало је САД да одустану од досадашњег начина размишљања, да на вријеме исправе грешке и престану да ометају трговину високотехнолошким производима као што су чипови како би нормална економска размјена између Кине и САД била одржива и стабилизовала свјетска трговина високотехнолошким производима.

Кинески поднесак у СТО-у први је корак у процесу медијације, када се случај износи пред Апелационо тијело.

Портпарол канцеларије америчког трговинског представника Адам Хоџ рекао је да су САД примиле кинески захтјев за консултације, додавши да су им саопштили да се ове циљане акције односе на националну безбједност, а СТО није прикладан форум за расправу о тим питањима.

Америчка влада је почетком октобра успоставила контролу извоза технологије - између осталог, забранила је извоз чипова у Кину који су произведени било гдје у свијету уз коришћење америчке опреме.

Ова мјера наштетила је глобалном ланцу снабдијевања, а имала је негативан ефекат и међу америчким произвођачима полупроводника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана