Пекинг позвао Вашингтон да се не мијеша у унутрашње послове Кине

Танјуг
Пекинг позвао Вашингтон да се не мијеша у унутрашње послове Кине

ХОНГ КОНГ - Канцеларија комесара кинеског Министарства спољних послова у специјалном административном региону Хонг Конгу позвала је Сједињене Америчке Државе да престану да се мијешају у послове Хонг Конга и унутрашње послове Кине у било ком облику.

Портпарол Канцеларије је истакао да је Хонг Конг дио Кине и да је кинеска Влада одлучна да заштити национални суверенитет и безбједност, а да су сви Кинези, укључујући и сународнике у Хонг Конгу, одлучни у супротстављању политици моћи и страном мијешању.

Ово оглашавање Канцеларије услиједило је након извјештаја о Хонг Конгу који је објавила америчка Влада и изјаве америчког државног секретара Ентонија Блинкена да Кина "подрива независности судова у Хонг Конгу", објавио је данас Међународни кинески радио.

Портпарол канцеларије је истакао да су америчка Влада и Блинкен дискредитовали успјешну праксу политике "једна земља, два система", Закон о националној безбједности и нови Изборни систем Хонг Конга и оклеветали владавину права, демократију, слободу и људска права у Хонг Конгу.

"Они су се, такође, умијешали у послове Хонг Конга и унутрашње послове Кине и прекршили принципе међународног права и основне норме које регулишу међународне односе", указао је портпарол.

Он истиче да је кинеска Влада увијек у потпуности спроводила принцип "једна земља, два система" и да људи из Хонг Конга управљају градом са високим степеном аутономије.

Портпарол је рекао да чињенице доказују да Закон о националној безбједности штити просперитет и стабилност Хонг Конга и безбједност земље, као и да је наишао на широку подршку јавности.

"Нико нема привилегију да буде изнад закона, а права и слободе не смију да штете јавном интересу", навео је портпарол.

Према његовим ријечима, владавина права и независност правосуђа у Хонг Конгу су уставно загарантовани, а полиција и правосуђе дјелују строго у складу са законом.

Стејт департмент је у новом годишњем извЈештају навео да су власти Хонг Конга наставиле да примјењују Закон о националној безбједности који је Пекинг "наметнуо 2020. године да би нарушио владавину права".

"Званичници су наставили да хапсе и кривично гоне људе због мирног политичког изражавања критике према локалним и централним властима, укључујући објављивање и просљеђивање постова на друштвеним мрежама", наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана