Највећи брод Обалске страже на свијету ушао у спорне воде јужнокинеског мора

Срна
Највећи брод Обалске страже на свијету ушао у спорне воде јужнокинеског мора

ПЕКИНГ - Кина је усидрила највећи брод Обалске страже на свијету у ексклузивној економској зони Филипина у Јужнокинеском мору.

Брод дуг 165 метара стигао је у спорну област 3. јула и до сада није објавио своје намјере, упркос непрестаним радио-позивима филипинске Обалске страже, пише британски дневник “Телеграф”.

Портпарол филипинске Обалске страже Џеј Таријела рекао је да “кинеске власти инсистирају на томе да имају суверенитет над спорним водама и да спроводе поморски закон”.

Уз огромни брод кинеске Обалске страже стигао је и мањи, који је усидрен на километар од пловила филипинске Обалске страже.

Филипинска Обалска стража послала је брод ка спруду Сабина у Јужнокинеском мору у склопу напора да спријечи Кину да полаже право на спорну територију.

Прије више од деценије Пекинг је кренуо са низом операција на острвима у Јужнокинеском мору, гдје је градио писте и друге војне објекте.

Кина негира да то чини и сматра да су међународне воде дио њене територије, упркос одлуци трибунала у Хагу према којој тврдње Пекинга немају основе у међународном праву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана