Пекинг оптужује Токио за нарушавање односа

Срна
Пекинг оптужује Токио за нарушавање односа

ПЕКИНГ  - Јапан се непрестано мијеша у унутрашња питања Кине, нарушава основе међународних и кинеско-јапанских односа и погоршава ситуацију у Тајванском мореузу, саопштено је из кинеског Министарства иностраних послова.

Портпарол кинеског Министарства одбране Тан Кефеј рекао је да је Пекинг упутио снажан протест Токију поводом годишњег извјештаја Јапана о одбрани у којем се наводи да Кина представља пријетњу. Он каже да се у годишњем извјештају Јапана о одбрани пројектује погрешна перцепција Кине и намјерно претјерује у опису такозване “кинеске војне пријетње”.

Кефеј је истакао да чести проласци бродова и прелети авиона одређених земаља изнад Источног и Јужнокинеског мора, како би из сопствених интереса исказали војну силу, подижу тензије. 

- Ови поступци су озбиљно појачали регионалне тензије иако је општа ситуација у Источнокинеском мору и Јужнокинеском миру стабилна - навео је Кефеј.

Јапан је прошле седмице објавио свој годишњи извјештај о одбрани у којем оцјењује да Кина представља пријетњу због територијалних амбиција и партнерства са Русијом и Сјеверном Корејом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана