Пекинг није крив за погоршање односа са Америком

Срна
Пекинг није крив за погоршање односа са Америком

ПЕКИНГ - Пекинг није крив за погоршање односа Кине и САД, саопштио је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин.

"Пекинг није одговоран за тренутне потешкоће у односима Кине и САД", рекао је Ванг коментаришући односе двије земље након недавних инцидената са кинеским балонима који су у фебруару примијећени у ваздушном простору Америке.

Он је нагласио да Вашингтон треба да престане да се мијеша у унутрашња питања Кине, да угрожава интересе Пекинга и да ствара препреке развоју кинеско-америчких односа.

Ванг је додао да САД треба да се "нађу са Кином на пола пута" како би се билатералне интеракције вратиле на прави пут, јавио је ТАСС.

Позивајући се на неименоване изворе, лист "Политико" објавио је раније да Пекинг не жели да се укључи у дипломатски контакт са Вашингтоном нити да одговори на приједлог државног секретара САД Ентонија Блинкена да одгоди своју посјету Кини.

Блинкен је у фебруару одгодио посјету Кини након што су власти САД примијетиле кинески балон на висини која превазилази норму комерцијалних летова. Балон је оборен пројектилом у ваздушном простору САД.

Власти САД саопштиле су да је Кина користила балон за прикупљање важних података. Кинеско Министарство спољних послова протестовало је због оптужби из Вашингтона, а власти Кине појасниле су да се ради о метеоролошком балону који је случајно ушао у ваздушни простор САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана