Пекинг дао подршку стабилизацији ситуације у Русији

СРНА
Пекинг дао подршку стабилизацији ситуације у Русији

МОСКВА - Пекинг је изразио подршку напорима Москве да стабилизује ситуацију у Русији усљед недавних дешавања са приватном војном компанијом "Вагнер" и њеним оснивачем Евгенијем Пригожином, саопштено је данас из руског Министарства спољних послова.

"Кинеска страна изразила је подршку напорима Руске Федерације да стабилизује ситуацију у земљи у вези са јучерашњим догађајима и потврђује свој интерес у јачању јединства и даљег напретка Русије", саопштено је након састанка замјеника руског министра спољних послова Андреја Руденка и шефа кинеске дипломатије Ћин Ганга у Пекингу.

У саопштењу се додаје да су Москва и Пекинг повезане односима заснованим на повјерењу.

Обје стране су похвалиле тренутно стање руско-кинеских односа и потврдиле спремност заједничким напорима за њихово јачање.

Припадници "Вагнера" су током ноћи са петка на суботу заузели штаб Јужне војне области Оружаних снага Руске Федерације.

Руски предсједник Владимир Путин је поступке припадника "Вагнера" назвао "криминалном авантуром" и покренут је кривични поступак против њиховог лидера Евгенија Пригожина због организације оружане побуне.

Јуче током дана је из канцеларије предсједника Бјелорусије Александра Лукашенка саопштено да је након разговора Пригожин прихватио приједлог о обустави кретања "Вагнерових" снага у Русији и предузимању корака за деескалацију ситуације.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков објавио је синоћ да ће Прогожин отићи у Бјелорусију и да су одбачене оптужбе против њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана