Патрушев: Избори у СAD су њихова ствар, не мјешамо се у политички живот других земаља

Танјуг
Foto: Тасс

МОСКВА - Предсједнички избори у Сједињеним Америчким Државама унутрашња су ствар те земље, а Москва се, за разлику од Вашингтона, не мијеша у унутрашњи политички живот других земаља, рекао је помоћник руског предсједника Николај Патрушев.

 „Предсједнички избори у САД унутрашња су ствар земље, а амерички бирачи ће сами одлучити ко је, по њиховом мишљењу, достојна фигура да управља њиховом земљом. Русија се не меша у унутрашњи политички живот других држава, за разлику од Вашингтона, који мјешање у унутрашње ствари других земаља сматра уобичајеним елементом своје спољне политике“, рекао је Патрушев у интервјуу за Руску газету, преноси Риа новости.

За Русију је важно да САД има одлучујући утицај на украјински режим, а од великог је значаја и то како ће Вашингтон утицати на Кијев после избора у новембру.

Амерички предсједник Џо Бајден објавио је 21. јула да се неће кандидовати за други мандат и да подржава кандидатуру Камале Харис.

Републикански кандидат Доналд Трамп више пута је изјавио да ће му бити много лакше да побједи Камалу Харис него Бајдена.

Патрушев се осврнуо и на недавни самит НАТО у Вашингтону и рекао да је алијанса на самиту показала планове за

повећање војног присуства и интензивирање конфронтације у Црном мору.

„Прогласивши на последњем самиту НАТО-а курс за одржавање слободе пловидбе у Црном мору, ватрени антируски блок заправо је показао своје амбициозне планове за јачање војног присуства у овом региону и интензивирање конфронтације“, рекао је Патрушев.

Он је оцијенио да у земљама црноморског басена, САД намерава да створи логистичке центре за убрзање испоруке оружја Украјини и да размјесте савремено оружје дугог домета. 

Патрушев је нагласио да је важно обезбједити технолошки суверенитет у производњи бродске опреме и електронике.

„Држава очекује иновативне начине за унапређење флоте, повећање истраживачко-развојног рада у интересу Ратне морнарице. Важно је постићи технолошку независност у производњи бродске опреме и електронских компоненти“, рекао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана