Патрушев: Америка створила "Ал каиду" и "Исламску државу"

Срна
Патрушев: Америка створила "Ал каиду" и "Исламску државу"

МОСКВА- САД су створиле терористичке организације као што су "Ал каида" и "Исламска држава", а затим се бориле против њих док су наоружавале друге терористе, изјавио је секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев.

"Док су правили представу убијања неких терористичких вођа, попут Осаме бин Ладена, обучили су и наоружали стотине других", рекао је Патрушев у интервјуу за лист "Аргументи и факти".

Патрушев је напоменуо да су САД повукле војску из Авганистана како би се усредсредиле на Украјину.

Он је истакао да присуство САД у Авганистану није било резултат борбе против тероризма, већ стварање корупцијске шеме вриједности од неколико милијарди долара и производња дроге која је нагло расла.

"Испоставило се да је међу разлозима наглог повлачења Американаца потреба да се усредсреде на Украјину гдје, како они то виде, марионетски режим у Кијеву врши успјешне припреме за офанзиву против Русије", нагласио је Патрушев.

Према његовим ријечима, то је потврдио државни секретар САД Ентони Блинкен, који је истакао да Вашингтон не би могао да издвоји толико новца за Украјину да није повукао војску из Авганистана, пренио је ТАСС.

"Осим тога, одређена количина опреме повучене из Авганистана пребачена је у Европу, већином у Пољску, што је омогућило Европљанима да милитаризују кијевски режим", додао је Патрушев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана