Патријарх Кирил: Руси и Украјинци јединствен народ

СРНА
Патријарх Кирил: Руси и Украјинци јединствен народ

МОСКВА- Патријарх московски и цијеле Русије Кирил поручио је данас су Руси и Украјинци јединствен народ и да црква мора да учини све да не постану непријатељи.

"Ово је један народ који је изашао из кијевске фонтане Богојављења, али се веома велики народ ширио од Бијелог до Црног мора. И ова масовног је увијек изазивала страх и завист код осталих. Стога су од давнина спољне силе радиле да подијеле и раздвоје овај народ, па чак и да га окрену једне против других", рекао је патријарх Кирил.

Руски патријарх је истакао да Украјина покушава да створи "цивилизацијски предуслов" за раздвајање Руса и Украјинаца.

"Наравно, будућност зависи од тога колико ће бити `успјешне` све ове активности усмјерене на стварање јаза између два дијела истог народа. Али црква мора да учини све да Украјинци и Руси ни у ком случају не постану непријатељи", рекао је патријарх Кирил у интервјуу телевизији "Русија 1".

Патријарх Кирил је раније позвао на 36-часовни прекид ватре у украјинском сукобу од 6. до 7. јануара како би људи могли да присуствују богослужењима на православни Божић, који се слави у обје земље.

Секретар украјинског Савјета за националну безбједност и одбрану Алексиј Данилов одбио је у четвртак, 5. јануара понуду о примирју. Вашингтон и Берлин су, такође, одбили понуду.

Амерички предсједник Џозеф Бајден сугерисао је да руски предсједник Владимир Путин "покушава да дође до ваздуха", док је њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок рекла да примирје неће донијети "ни слободу ни сигурност".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана