Патријарх Кирил: Кијев прогони Цркву јер то траже странци

Срна
Патријарх Кирил: Кијев прогони Цркву јер то траже странци

МОСКВА - “Архитекте” међународних сукоба мрзе Украјинску православну цркву (УПЦ) јер може да послужи као инструмент помирења руског и украјинског народа, изјавио је патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

Он је изразио увјерење да се због тога тражи прогон Цркве. Кирил је изразио “дубоко жаљење и оправдану љутњу” због оног што је назвао “покушајима садашњих власти у Кијеву и њихових страних покровитеља да искористе УПЦ као оружје за изазивање мржње између Русије и Украјине”.

Према његовим ријечима, помирење у будућности неће бити могуће без аполитичне православне цркве у Украјини и због тога је УПЦ изложена таквој мржњи савремених креатора свјетских сукоба.

Патријарх Кирил изразио је жаљење и због прогона без преседана који украјинска влада усмјерава ка УПЦ, чији је обим и цинизам упоредио са антирелигијском кампањом коју је покренула бољшевичка кампања након преузимања власти у Русији 1917. године.

Он је навео да су православни свештеници и вјерници у Украјини суочени са измишљеним кривичним случајевима, клеветом у медијима, пљенидбом имовине и скрнављењем светих мјеста, те да чак постоје позиви на забрану УПЦ, јавила је “Раша тудеј”.

- Све ово може се сматради дијелом глобалне стране комисије за уништавање канонског православља у Украјини - рекао је руски патријарх.

Међу православцима у Украјини постоје вјерске тензије још од раног периода независности те земље. Поједини свештеници одвојили су се од УПЦ како би формирали “Кијевску патријаршију”, што је Московска патријаршија осудила, а неки свештеници УПЦ су 2018. године, заједно са расколницима, основали “Православну цркву Украјине”.

Бивши предсједник Петро Порошенко похвалио је признавање нове цркве у Украјини у Цариградској патријаршији као његово кључно достигнуће током мандата на функцији предсједника.

Патријарх Кирил критиковао је данас Цариградску патријаршију због улоге у учвршћивању подјела међу православним хришћанима. Москва је прекинула све везе са Цариградском патријаршијом након признавања нове цркве у Украјини.

Безбједносна агенција Украјине (СБУ) покренула је у новембру акцију против УПЦ, тражећи доказе о наводној сарадњи са Владом Русије, те о сакривању руских агената и складиштењу оружја.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски увео је јуче појединачне санкције усмјерене ка свештенству УПЦ, укључујући и неколико украјинских епископа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана